Kapolcska záró sajtóközlemény

Nagyszerű hangulatban, fantasztikus produkciókkal zárult az idén második alkalommal megrendezett Kapolcska Tábor és kisFesztivál. A nyolc napos tehetségfejlesztő táborban 30 pedagógus segítségével 150 fiatal mélyült el és hozott létre produkciókat különféle művészeti ágakban, a családi mini fesztiválon pedig mintegy 2000 fős lelkes közönség élvezte a növendékek és a velük közösen is fellépő kiváló művészek előadásait. 

A 9 és 15 év közötti gyerekek közel tucatnyi különböző szekcióban dolgoztak a hét során. Volt több vonós, fúvószenekari, népzenei, néptáncos és népi énekes, képzőművészeti, kézműves és drámapedagógiai csoport, de sokan választották az olyan izgalmas, több műfajt integráló szekciókat is, mint ami az árnyszínházat és a társművészeteket ötvözte, illetve a művészetek és tudományok határterületeit vizsgálta.  Önálló szekciót kapott a Talamba Ütőegyüttes, s Kecskés Karina vezetésével 10 csángó és kósteleki fiatal is részt vett a Tábor életében.

A csoportokat olyan elismert művészek vezették, mint például Szirtes Edina Mókus hegedűművész vagy éppen a Hagyományok Háza munkatársai. Ahogy Márta István, a program ötletgazdája és vezetője fogalmazott: a táborban – a település és környékének megismerése mellett – közös „alkotások” is megvalósultak, a kreativitás és a hagyományos „kapolcs-érzés” jegyében. Az esti közösségi együttlétek és táncházak a közönség számára is nyitottak voltak.

A Tábort követő 3 napos kisFesztiválon a fellépő művészek a megszokottól eltérő formában, sokkal intenzívebb, bensőséges kapcsolatot kialakítva találkozhattak a közönséggel. Rákász Gergely orgonaművész például beszélgetős „nemkoncertet” adott a Katolikus Templomban, ahol szombat éjszaka Érdi Tamás zongoraművész egy pislákoló gyertya fényénél varázsolta el a hallgatóságot. A Készenléti Rendőrség fúvószenekara filmzenei átdolgozásokkal lepte meg a nagyérdeműt, miközben Szurdi Éva keramikus művész az agyagozás, korongozás rejtelmeibe vezette be az arra fogékonyakat. A fesztivál tárlatokban sem szűkölködött: a tábor alatt készült alkotások mellett például a Nemzeti Színház jelmezeiből és történetéről készített interaktív összeállítást Tordai Hajnal jelmeztervező. A Tábor és kisFesztivál programjában egyébként 200 ütőhangszer „vett részt”, a kapolcsi gyerekek 600 kézműves alkotásából nyílt kiállítás, Szirtes Edina Mókus szerzeményét, a „Kapolcska dalt” pedig 200 gyerek és felnőtt énekelte, muzsikálta, táncolta együtt a Malomszigeten.

A környék látnivalóit és a hozzájuk fűződő történeteket a Kapolcsi Ifjúsági Klub és Szőke András „osztályfőnöki sétán” osztotta meg az érdeklődőkkel, akiktől a program zárásaként a Kapolcsi Nemzetközi Giga Fúvószenekar búcsúzott el – nem többre, mint egy évre. A jövő évi Kapolcska Tábor és kisFesztivál ugyanis 2019. június 23-tól 30-ig várja a gyerekeket, felnőtteket és családokat.

Forrás: Kapolcska Tábor és kisFesztivál