„A fal leomlása” – Claudia Kraus • insight című kiállítása a TOBE Galleryben

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Augusztus első napjáig látogatható a TOBE Gallery legújabb, egyéni kiállítása az osztrák vizuális művész és fotográfus Claudia Kraus természeti fotográfiáiból. Az „insight” című, kivétel nélkül mobiltelefonnal készített, két sorozatból válogatott fotográfiák alkotóját, eredeti végzettségének köszönhetően mindig is foglalkoztatta a pszichológia és a művészet kapcsolata, amely ezen, a TOBE Galleryben már harmadik egyéni kiállításán megtekinthető alkotásain is megmutatkozik.

© TOBE Gallery

A művész lakóhelyének közvetlen közelében, Bécs természeti környezetében megörökített pillanatok helyszíne egyedi jelentőséggel bír készítője számára, hiszen a sajátos, festményszerű, legtöbbször kisméretű, olykor saját grafikákkal kiegészített spirituális fényképei is sugallják, alkotójuk megtapasztalta milyen érzés az, amikor „a test lélekké válik és a lélek testté”.

© TOBE Gallery

© TOBE Gallery

© TOBE Gallery

A vizuális kultúrának, és ezen belül a fotóművészetnek különösképpen van egy olyan, varázslatos hatása, amellyel egyetlen, tisztán megélt, átélt pillanat érzelmi világát tudja megörökíteni az örökkévalóságnak. És ez a hangulati hatás, amelyet Claudia Kraus a természetben történő elmerülés pillanatában talált meg, érezhetően állandósult önmagában, alkotásaiban és kézzel fogható nyugalmat áraszt a kiállítás egészében is. Ez pedig kizárólag azért valósulhat meg egy látszólag mindenki által elérhető technikai eszközzel, egy mobiltelefonnal készített fényképei által is, mert ezen képek alkotója állandó önreflexióban van önmagával és környezetében betöltött helyzetével is. Nem csak tehetséges vizuális művész, de nagy gondolkodó is egyben.

© TOBE Gallery

© TOBE Gallery

© TOBE Gallery

Két sorozatának képei, a „bepillantás” alkotásain érezhető, hogy olyan belső tájakon jár, ahol a természeti szépség megtalálása, a külvilágban tett utazásának lényege egyfajta alámerülés önmagába, amelyről ő maga így nyilatkozik: „A tájakra lelkiállapotok vetítőfelületeiként tekintek, amelyek vizuális megjelenítésben és tapasztalásban vannak jelen a fotográfiáimon. Az emlékek és az álmok, illetve a kollektív tudattalan befolyásolják a képélményt.”

© TOBE Gallery

© TOBE Gallery

Claudia Kraus nem racionalizálható tájai azok, ahol a külső és a belső világ közötti fal leomlott. Hétköznapi emberként, közülünk is csak kevesen, ezt a falleomlás érzést sokszor kizárólag a szerelemben tapaszthatjuk meg, és ott is csak pillanatokra. Ezzel ellentétben a belőlünk fakadó, általunk sugárzott harmónia állandósulásának és továbbörökítésének lehetőségét hordozzák magukban a Puskás Bea és Tomas Opitz kurátori tevékenysége által létrejött „insight” című tárlat alkotásai önmagukban és egységükben is. A kiállítás hangulata ugyanis azt sugallja, egy olyan személyiségű művész áll az alkotások mögött, akinél ez a fal végérvényesen leomlott.


TOBE Gallery
1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36.
Nyári nyitvatartás • h – k – sze • 13:00 – 19:00
Zárva • augusztus 2 – 21.

A címben és a cikkben megidézett falleomlás hasonlat Hamvas Béla: A babérligetkönyv című esszékötetének, A virágszedés lélektana című fejezetében megtalálható gondolatok és ezen idézet alapján lett felhasználva: „A szerelem nagy pillanataiban, amikor a külső és a belső világ között a fal leomlik, és nem tudod többé, hol a kint és hol a bent, a test lélekké válik és a lélek testté.”
,