Pénteken az Időkapszula című fesztivállal véget ért a a Római Magyar Akadémia fennállásának 90. évfordulója alkalmából szervezett egyéves programsorozata

Pénteken, június 22-én az Időkapszula című fesztivállal véget ért a a Római Magyar Akadémia fennállásának 90. évfordulója alkalmából szervezett, tavaly szeptember 12-én indult egyéves programsorozat, amelynek célja, a magyar kultúra sokszínűségének valamint a olasz – magyar kulturális kapcsolatok utóbbi 100 évének széleskörű megismertetése volt Olaszországban, különös tekintettel a Római Magyar Akadémia tevékenységére és szerepére.

A sorozat jól illeszkedett a magyar diplomácia célkitűzéseihez is, hiszen 2017. július 1-jétől Magyarország töltötte be a Visegrádi Négyek soros elnöki posztját.

Az Akadémia 90 keretében a római közönség közel 150 eseményen, számos nagyszabású kiállításon, koncerten és irodalmi rendezvényen vehetett részt, amelyek hatalmas közönség és sajtó sikert arattak.

Az emléksorozat tavaly a Római Magyar Akadémia 90/10 című képzőművészeti ösztöndíjasainak a kiállításával vette kezdetét illetve idén a Frammenti di parole/Töredékszavak című szintén RMA képzőművészeti ösztöndíjasainak a kiállításával ért véget.

A tárlatok közül érdemes külön kiemelni AZ ELSŐ LÉPÉSEK , a Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak művei ABA-NOVÁK VILMOS, MONÁR C. PÁL, PÁTZAY PÁL, SZŐNYI ISTVÁN című kiállítást, amely a Római Magyar Akadémia szervezésében, a debreceni MODEM, az Antal-Lusztig gyűjtemény, a Molnár C. Múzeum valamint Pátzay Pál gyűjteményének a közreműködésével jött létre ( 2018.03.16.) illetve az Al passo con i tempi /Lépéstartás című kortárs magyar művészeti kiállítást (2017.11.24). Ez utóbbi tárlat a Pécsi Tudományegyetem (PTE) alapításának 650 éves jubileumi év programsorozatának a legrangosabb külföldi eseménye volt.

Az irodalmi rendezvények közül érdemes megemlíteni a Római Magyar Nagykövetség és a Római Magyar Akadémia közös megemlékezését/táblaavatását Szőnyi Zsuzsáról valamint a Triznya kocsma irodalmi szalonról (2017.10.02.), illetve a Nápolyban és Rómában tartott Szabó Magda kerekasztal-beszélgetést és Márai emlékestet, valamint Szabó Magda Freskó című regényének és Borbély Szilárd Nincstelenek című művének bemutatóját (2017.11.19.), amelyre a Milánói BookCity című négynapos irodalmi rendezvény keretében került sor.

Rómában a kivételesen nagy érdeklődésre való tekintettel több alkalommal szervezte meg az Akadémia Az Utas és holdvilág nyomában című irodalmi sétát, amely során a résztvevők felkeresték az Utas és holdvilág című regénye ihlette római helyszíneket – közöttük az Akadémia épületét – felidézve két olasz színész által az adott pontokra vonatkozó regény részleteket.

Végül említést érdemelnek Forgách András Élő kötet nem marad című regénye olasz fordításának a római bemutatója (2018.02.09), valamint a Perczel Zita születésének 100. évfordulója (2018.05.17.) és Hamvas Béla író, filozófus halálának 50. évfordulója alkalmából megrendezett emlékestek.

Nagy siker volt továbbá az URBSART. CONCRETA.FESTAPOESIA című 18 napos összművészeti fesztivál (2018.09.19-05.06). A Római Magyar Akadémia egyik legújabb kezdeményezésének a célja a kortárs városi kultúra művészeti/irodalmi/zenei/filmművészeti/design irányzatainak a bemutatása. A Falconieri Palota több mint 40 rendezvénye, tizenkét ország – kiemelten a visegrádi négyek – költőinek, művészeinek, zenészeinek, divattervezőinek adott otthont. A fesztiválon magyar részről Weiler Péter, Győrfi András és Kőmíves Kristóf, Ladik Katalin, Szkárosi Endre, Tóth Kinga, Szilágyi Rudolf és Soós Gergő, Tomcsányi Dóri vett részt.

A zenei programok közül említést érdemelnek: a Zoord zenekar koncertje (2017.09.15), a debreceni Kodály Filmharmonikusok és Kodály Kórus római hangversenye (2017.11.11.), a Kákics zenekar Magyar Karácsony című koncertje Rómában és Nápolyban (2017.12.01, 12.02), a Krulik Kvartett és Nicola Possenti zongoraművész ünnepi koncertje (2018.03.16.), a Kodály év alkalmából megrendezésre került, UniCum Laude énekegyüttes MISERERE REI című egyházzenei koncertje (2018.03.26.), a Liszt Akadémia római bemutatkozása (2018.04.05), a PG Csoport Ezüstbojtár című kortárs magyar zenés játéka koncert verziójának római bemutatója (2018.06.08) valamint Snétberger Ferenc római koncertje (2018.05.30).

Forrás: Római Magyar Akadémia