Aranyfényben | Fekete Géza szobrászművész kiállítása | Hegyvidék Galéria

Kiállításmegnyitó: 2018. június 28., csütörtök, 18:00

Köszöntőt mond: Fonti Krisztina alpolgármester

A kiállítást megnyitja: Feledy Balázs művészeti szakíró

Közreműködik: Kovács Károly Dávid harsonaművész

Kísérő program:

A „6:3 Avagy játszd újra Tutti” című film vetítése: 2018. július 5., csütörtök, 18:00

Köszöntőt mond: Kopeczky Lajos, a Magyar Televízió nyugalmazott főmunkatársa, Príma-díjas sportújságíró

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A kiállítás megtekinthető 2018. július 20-ig, keddtől péntekig 10:00-18:00, szombaton 10:00-14:00 között.

A belépés díjtalan.

Fekete Géza szobrászművész művészcsaládban született. Édesapja szobrászművész, édesanyja festőművész-rajztanár volt. A Képzőművészeti Főiskolán Szabó Iván, majd Pátzay Pál voltak a mesterei. Nyolc éven át a Ferenczy István Képzőművészeti Körének szobrásztanára volt.

Figurális, természetelvű szobrászatának középpontjában elsősorban portrék, valamint sport témájú kisplasztikák állnak, de jelentős éremművészeti munkássága is. Szobrainak alapanyaga legtöbbször kő vagy bronz, de faszobrokat is készít.  A sporttal való szorosabb kapcsolata középiskolás éveire tehető, és ennek hatására a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után kezdett el sporttárgyú munkákat alkotni. A kiállításon ezen témájú kisplasztikái mellett az Aranycsapat tagjainak portréi is bemutatásra kerülnek. A tárlat kísérő rendezvényeként levetítjük a kultikus „6:3 avagy, játszd újra Tutti” című magyar filmet. 

„Az „Aranycsapat” portréit belső kényszer hatására készítettem, emlékezve az akkori nehéz idők „Gladiátoraira”, hiszen akkor ők jelentették számunkra és a nagyvilág számára, hogy van egy kis ország, Magyarország, amely a sportban nagyhatalom.” Fekete Géza