Egy eddig ismeretlen Munkácsy-festményt mutatnak be a szegedi Múzeumok Éjszakáján

A széles nyilvánosság előtt eddig ismeretlen Munkácsy-festményt mutatnak be a Móra Ferenc Múzeumban az idei Múzeumok Éjszakáján. Az „Egy tál meleg leves” című alkotás egy magángyűjtemény része, június 23-án este viszont bárki megcsodálhatja a szegedi múzeumban Mednyánszky és Iványi Grünwald egy-egy remekművével együtt.

Három, a széles nyilvánosság előtt eddig ismeretlen remekművet tekinthetnek meg az érdeklődők a szegedi Móra Ferenc Múzeumban a Múzeumok Éjszakáján. Az első festmény egy Munkácsy-alkotás, melynek címe: „Egy tál meleg leves”.

A kép középpontjában egy tányért tartó kislányt és egy koldust láthatunk, a koldus ugyanazt a szűrt viseli, mint az Éjjeli csavargók című Munkácsy-remekmű főhőse. A jó állapotú festmény 1873 körül készülhetett, melyet a szakértők az 1870-es évek egyik kiemelkedő alkotásának tartanak. A művet eddig nagyszabású múzeumi eseményen, kiállításon nem láthatta a széles közönség.

A Munkácsy-festmény mellett Mednyánszky László „Nyírfaliget”, valamint Iványi Grünwald Béla „Majális” című alkotását is kiállítják, melyek szintén egy magángyűjtemény részét képezik.

Az idei Múzeumok Éjszakáján a festmények mellett további izgalmas programokkal várja a Móra Ferenc Múzeum az érdeklődőket. A múzeum előtti színpadon néptánc, slam poetry, szögedi papucsos divatbemutató, valamint tűzzsonglőrök is várják az érdeklődőket. A Móra-múzeumban Juronics Tamás tart tárlatvezetést a Szegedi Kortárs Balettről szóló fotókiállításon, emellett további érdekes vezetéseket kínálnak az érdeklődőknek az állandó és időszaki kiállításokon. A Várkertben és a Kőtárban éjjeli kalandtúrán vehetünk részt vagy kelta bennszülötté válhatunk, a Kass Galériában pedig szintén tárlatvezetésekkel várják a látogatókat.

Részletes program: http://moramuzeum.hu/muzeumok-ejszakaja-2018/

Forrás: Móra Ferenc Múzeum