ÉLŐ KÖVÜLETEK – Kiállítás Pistyur Imre szobrász 65. születésnapján az Artézi Galériában

A Szentendrén élő Pistyur Imre szobrász szüleit 1949-ben kitelepítették Szentendréről Csobánkára, ott született 1953-ban. Már gyerekként felkeltették érdeklődését a kőfaragók és kőművesek munkái, meghatározóvá vált pályaválasztásában azok igényes kézműves mesterember tudása. „Tizennégy éves koromtól sokáig valamilyen absztrakt irány felé mentem, akkor is vulkáni köveket, andezitet és annak édes testvéreit használva”. Mai napig érződik plasztikai megformálásában mindaz, amit a XX. század eleji modernektől, kubistáktól és konstruktivistáktól tanult. Ugyanakkor bárhol rendezett kiállítást, a róla írók és vele interjút készítők kiemelik, hogy formanyelvében meghatározóak az ősi, prehisztorikus és archaikus kultúrák emlékeinek, szobrászatának elemei. Hagyomány és modernitás ötvözete; egyiptomi kultúra hatása is kétségtelen (Szfinx). Kőbe faragott szereplői erőteljes emberek, ősanyák, emberarcú állatok (Pókasszony), vonzó és mókás állatok (azt az időszakot idézi, amikor még természetes volt az emberek és az állatok egymásra utaltsága, együttélése, mesebeli lények (Dodola, az eső istennője), mitikus figurák (Vénusz), bibliai alakok, őrző angyalok, ironikus alakok (Tárlatlátogató).

Legenda a szüzességről

Közlendőihez szerencsésen választotta meg az anyagot. A barnásszürke, szürke, fekete andezit kiömlési kőzetfajta, amely a magma kiömlése és megszilárdulása után keletkezik.
Pistyur Imre Munkácsy-díjas szobrász 1972 óta vesz részt csoportos kiállításokon, 1995 óta rendez önálló kiállításokat. Sikerének titka a jól kiválasztott kövek egyszerre archaizáló és korszerű megmunkálásának köszönhető.

Pók asszony

Tárlatlátogató

Az Artézi Galériában 2018. július 10-ig látható kiállításának meglepetés vendége, Pistyur Gabriella, aki évtizedeken át selyemfestőként dolgozott, majd sokak meglepetésére festeni kezdett és 2018. májusában a Városház galériában mutatkozott be „Asszociáció” című kiállításán. Művei különös absztrakciókat, táj-élményeket keltenek a nézőben. Rajkó Andrea Fenya

A kiállítás megtekinthető: 2018. július 10-ig

A kiállítás honlapja:
http://www.artezi.hu/

A kiállítás facebook oldala:
https://www.facebook.com/ArteziGaleria/

Forrás: Artézi Galéria