Ugorj, és mutasd meg Te is, hogy törődsz a vizeinkkel!

Pusztuló élővilág a folyószabályozások és vízerőművek következtében, időszakos szennyezések, intenzív mezőgazdaság az ártereken – csak néhány azon veszélyek közül, amelyek bolygónk folyóira és természetes vizeire leselkedik a mai napig. Mindannyian tehetünk azonban azért, hogy ez megváltozzon! Akár egy kavicsdobással és vízbe ugrással is kifejezhetjük az élővizek iránti tiszteletünket. Július 8-án lesz a WWF Nagy Ugrás, amire meghosszabbított határidő mellett még egy hétig bárki jelentkezhet! 

Bár a vizek jövője nem tűnhet túl fényesnek az ipari tevékenységek és a gazdasági érdekek fényében, a WWF azért küzd, hogy a romboló folyamatok ne kaphassanak teret, ahol pedig már megtörtént a baj, ott lehetőség szerint visszaállítsuk a természetes állapotokat. Nagy sikereket azonban csak akkor érhetünk el, ha mindenki közös, megőrzendő természeti kincsként tekint folyóinkra és vizesélőhelyeinkre. Hiszen mindannyian tudjuk: a víz az élet forrása! Nem csak a benne és körülötte élő rengeteg növény- és állatfaj számára, hanem az emberiség számára is.

Az egészséges édesvízi ökoszisztémák rendkívül fontos szerepet játszanak az emberek életében: tiszta ivóvizet adnak, elnyelik és megkötik a kibocsátott szén-dioxidot, gazdag élelemforrásként szolgálnak, ráadásul rekreációs funkciót is betöltenek. Ennek ellenére a vizesélőhelyek, tavak és folyók azok az ökoszisztémák, amelyek élővilága a legnagyobb mértékben csökken a Földön: az édesvízi gerinces fajok populációi az 1970-es évek óta 81%-kal zsugorodtak. Vizesélőhelyeink 90%-a eltűnt, és folyóink közel 50%-át már jelentősen átalakítottuk.

Már egy ugrással is felhívhatjuk a figyelmet

A közösség ereje, ahogy minden téren, úgy a természetvédelemben is rendkívül fontos. Éppen ezért a WWF Magyarország természetvédelmi projektjein túl egy szórakoztató, közösségépítő program keretében hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy milyen fontos a folyók védelme, és mit tudnak nekünk adni vizeink. A Nagy Ugrás 2005 óta Európa-szerte arról szól: minden év július második vasárnapján délután 3 órakor ugorjunk, fussunk vagy akár csak gyalogoljunk egyszerre egy folyóba vagy más természetes vízbe, és ezzel mutassuk meg, hogy odafigyelünk erre a fontos értékünkre. Már az első évben 250 ezer ember csatlakozott a mozgalomhoz 22 országból.

Ahány hely, annyi program

Magyarországon 2008-ban, azaz épp tíz éve ugrottunk először. Azóta számos településen már hagyománnyá vált, hogy minden évben megrendezik a saját Nagy Ugrásukat. Az egyes helyszíneken pedig különböző programokkal színesítik az eseményt: volt, ahol szemétszedéssel, máshol sárkányhajó-versennyel vagy patak medrében való gumicsizmás gyaloglással, környezetvédelmi előadásokkal, de névtelen pataknak is adtak már hivatalos nevet a Nagy Ugrás során. Természetesen bárki összefoghat: csobbanhat egy egész település, egy baráti társaság, egy szövetség tagjai vagy akár egy cég munkatársai is.

Még nem késő: csatlakozzatok Ti is!

Az ugrás mellett idén egy kavicsdobással is kifejezheted, hogy mennyire szereted a folyókat és élővizeket. A WWF Magyarország ebben az évben arra buzdít, hogy környezetbarát festékkel vagy filctollal rajzolj szívet egy kavicsra, ezzel jelezve, hogy fontosak számodra a folyók és vizesélőhelyek, majd posztold a közösségi média oldalaidon a #BigJump hashtaggel. A Nagy Ugrás napján pedig majd azt dobd be a vízbe – legyen ez egy országos kacsázó verseny!

A WWF Magyarország idén rendhagyó versenyt hirdetett a Nagy Ugrás résztvevői között: „Meghosszabbítottuk a nevezési határidőt, így még bárki csatlakozhat és megrendezheti a saját Nagy Ugrását július 8-án! Ha megmutatnátok, hogy Ti hogyan ugrotok és hogyan hívjátok fel a figyelmet folyóink és vizeink megóvására, akkor ne habozzatok! 2018. június 25-ig regisztráljatok, és ha Ti pályáztok a legkreatívabb, legegyedibb, vizeink védelmének fontosságát leginkább hangsúlyozó programmal, akkor a WWF Magyarország hivatalos Nagy Ugrását az általatok kijelölt helyszínen fogja megrendezni” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. A nevezés részleteiről ide kattintva lehet tájékozódni: http://wwf.hu/big-jump

Forrás: WWF Magyarország