CAPSULA DEL TEMPO/IDŐKAPSZULA – Évadzáró fesztivál a Római Magyar Akadémián

2018. június 20-22. között kerül megrendezésre a Római Magyar Akadémia Capsula del tempo/Időkapszula című évadzáró fesztiváljára.

A háromnapos rendezvénysorozat 2018. június 20-án, szerdán este 20.30 órakor veszi kezdetét. KÉZDY Luca (hegedű) és TÓTH Evelin (ének), a „Bőröm alatt viszlek haza” című alkotói pályázat nyerteseinek a koncertjével. Az esten közreműködnek továbbá Anselmo de Filippis és Maria Laura Caselli.

Másnap, június 21-én, csütörtökön 20.30 órakor a közönség – a római Festa Europea della Musica /A zene európai ünnepe című rendezvénysorozat részeként – a Bajdázó együttes világzenei koncertjét hallhatja. Az esten fellépnek: MILE Zsigmond (ének, gitár), GYŐRFFY Ákos (hangszőnyeg, effekt, looper, ritmus), GUGYELLA Zoltán (basszusgitár, looper), HALMOS András ( ütőhangszerek).

Pénteken június 22-én, 20.30 órakor kerül sor a a Római Magyar Akadémia immáron hagyománnyá vált képzőművészeti ösztöndíjasainak kiállítására, Frammenti /Töredékszavak Időhúzás – Katakombák – Rétegek – Bölcső) címmel.

Kiállítók: FÜRJESI Csaba, MAGYARI Márton, MAKKAI KOVÁCS Beatrix, MAYER Éva.

Fürjesi Csaba hívószava (Időhúzás) az idő értelmezésének vizuális problematikáját veti fel, Magyari Márton képei a Rómában mindenütt jelenlevő múlt és a múlt által teremtett valóságot kutatják, Makkai-Kovács Beatrix festészeti érdeklődése középpontjában a rétegek, a transzparencia, a torzítás, kitakarás vagy a lefedés vizsgálata áll, Mayer Éva Bölcsők című installációja drámai erővel dolgozza fel a terméketlenség traumáját. 

A háromnapos fesztivál a vernissage-t követően, 21.00 órakor Eke Angéla és Páder Petra Capsula/Kapszula című összművészeti, látványszínházi, élő hanginstallációjával fejeződik be, amely során az alkotók az 1947/48-as Római Magyar Akadémiához köthető alkotásokat idézik meg. Az installáció látvány eleméül két ember nagyságú felfújt nylon gömb szolgál, amelyben a két színész van benne. A felfújt elemeket pliage technikával készült minta borítja Hantai Simon késői munkássága nyomán inspirálódva. A szereplők hangjáték formában megidézik a költők, írók (Weöres Sándor, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes) műveit, leveleit továbbá interjút készítette még ma is élő személyekkel lsd. Reigl Judit.

Forrás: Római Magyar Akadémia