A GIACOMETTI KIÁLLÍTÁS TÁMOGATÁSÁVAL FOLYTATJA EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT A LAVAZZA A SOLOMON R. GUGGENHEIM MÚZEUMMAL – Megnyílt a Lavazza Múzeum Torinóban, amely bemutatja az olasz családi kávévállalat 123 éves történetét

A művészetek és a kultúra iránt elkötelezett Lavazza támogatásával nyílt meg a Giacometti kiállítás a New York-i Guggenheim Múzeumban, amely átfogó képet nyújt a svájci születésű Alberto Giacometti (1901-1966) művészi örökségéről. Az ikonikus múzeumban látható kiállítás nyilvános megnyitása egybeesett a Lavazza Múzeum nagyszabású megnyitójával, amely a vállalat Nuvola Lavazza névre keresztelt új és innovatív torinói központjában várja a látogatókat. 

Richard Amstrong, Francesca Lavazza, Solomon R. Guggenheim Múzeum

Giacometti kiállítás a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeumban

A cég 2014-ben kezdte meg együttműködését a New York-i Guggenheim múzeummal az olasz futurizmust bemutató „1909-1944: Az univerzum újjáépítése” című kiállítás támogatásával. A többéves együttműködés keretében a kulturális támogatás mellett két Lavazza pop-up kávézó, valamint autentikus olasz kávéélmény is várja a látogatókat a múzeum elismert éttermében, a The Wright-ban.

„A Lavazza örömmel működik együtt a Solomon R. Guggenheim Múzeummal ezen az ambiciózus kiállításon, amely a huszadik század egyik legbefolyásosabb és leginnovatívabb művésze, Alberto Giacometti munkáját mutatja be.

A nyersanyagokat teljesen új dolgokká változtatva, Giacometti munkája tökéletesen megragadja a korszak feszültségét – a második világháborút követő hosszú hullámot -, mégis sikeresen vetíti előre a mai társadalom néhány kiemelkedő témáját: az átmenet a fizikai világból az anyagtalan felé, az ember és a poszthumánum kölcsönhatása, az igazság és a realizmus sokszínűsége. A kiállítás bemutatja a félelemnélküliség vágyát egy vészterhes időszakban, felismerve, hogy a legjobb dolgok néha a krízisek alatt születnek  – mondta Francesca Lavazza, a Lavazza igazgatótanácsának, valamint a Solomon R. Guggenheim Alapítvány kuratóriumának tagja.

© Andrew Toth/Getty Images for Lavazza

Múzeum a Nuvola Lavazza épületegyüttesben

A New York-i kiállítás indulásával egy időben, a családi vállalat megnyitotta az új Lavazza Múzeum kapuit, amely a vállalat Nuvola Lavazza (olaszul felhő) elnevezésű innovatív és fenntartható globális torinói központjában található. A Lavazza Múzeum arra törekszik, hogy az emberi érzékszerveket is érintő látogatás során bemutassa a látogatóknak azt a globális kávékultúrát, amelynek a Lavazza család négy generáción átívelő története is meghatározó része, illetve rávilágít a vállalat kávéiparban betöltött forradalmi szerepére, amikor is Luigi Lavazza több mint 123 évvel ezelőtt megalapította a vállalkozását Torinóban.

Nuvola Lavazza Múzeum © Andrea Martidadonna

Nuvola Lavazza Múzeum © Andrea Martidadonna

Az 1300 négyzetméteres múzeumot egy amerikai cég, a Ralph Appelbaum Associates tervezte. Az élménydús intézmény lehetőséget nyújt arra, hogy a látogatók megismerjék a kávé útját a magoktól a kávéültetvényeken át, egészen az autentikus olasz eszpresszó élvezetéig. Az utazás egy interaktív Lavazza eszpresszó csészével történik, amely segít a kiállítás multimédiás elemeinek megnyitásában és használatában. A látogatók egy Coffee Design élményben is részt vehetnek, melyet Lavazza Training Center szakemberei vezetnek, valamint a Lavazza Múzeum szomszédságában megtekinthető a vállalat történelmi archívuma, ahol a cég történelme során gyűjtött több mint 8500 érdekes tárgy található.

Nuvola Lavazza Múzeum © Andrea Martidadonna

Nuvola Lavazza Múzeum © Andrea Martidadonna

A Lavazza elkötelezettsége a művészet és a kultúra támogatásában

A Lavazza régóta tesz komoly erőfeszítéseket a művészet és a kultúra támogatása terén. Úttörő szerepet vállalt a vizuális művészetek felkarolásában, pl. az olasz reklámszakember Armando Testa forradalmi kampányaitól a művészi kreativitás sokszinűségét bemutató Lavazza naptárig.

Ma a Lavazza számos világhírű múzeummal működik együtt pl. a New York-ban található Guggenheim Múzeummal, a velencei Peggy Guggenheim gyűjteménnyel, a Musei Civici Veneziani Múzeummal, valamint az Oroszországban található Ermitázs-zsal. A Lavazza más időszakos kiállításokat is támogat, fontos számára a fenntartható kávétermelést segítő Tierra projekt, valamint a földjüket védő őslakosok megvédése.  Emellett a Lavazza régóta együtt dolgozik a világ leghíresebb fotósaival pl. Platon, Helmut Newton, Annie Leibovitz, David LaChapelle és Thierry Le Gouè.

Forrás: Lavazza