Géphal és társai: új faj a hazai vízeken… – Invitáló P. Kovács Péter vasszobrász munkáihoz a csopaki ZM&G galériába

Szerző: Böjtös Kinga

Óramű szemű, benzintank testű géppontyok, lemezpikkelyes honi piranhák, vöröskő-guppik, csapágyas kopoltyúsok, csónakjukat cipelő rozsdamarta haverok, acélgerincű szociopecások…

Csak pár szereplő P. Kovács Péter vasszobrász népes csapatából, melyek most egy nem mindennapi galériában láthatók Csopakon, mielőtt visszaköltöznek a művész alsóörsi szoborkertjébe.

A művek születéséről, saját indíttatásáról így vall Péter : „-Gyermekkoromat és életem nagy részét a Balaton partján töltöttem. Illetve egy helyi gyár árnyékéban és füstölgő kéménye tövében. Ez az egyveleg egész életemre kitörölhetetlen hatást tett. A vas szaga, az akkori nyüzsgő ipari közeg mind-mind bele ivódott életembe, miközben ezzel párhuzamosan hívogatott a tiszta és érintetlen természet.  Amikor eljött az ideje annak, hogy kitaláljam, milyen mesterséget válasszak, szerettem volna művészeti pályára lépni, azonban szüleim akkor egy „rendes” szakmát szántak nekem.  Így műszaki pályára sodort az élet. De soha nem szakadtam el a művészettől. Több környékbeli neves festőtől volt lehetőségem tanulni. Szobraimat főleg vasból készítem. Az izzó fém, a lüktető élet, a groteszk, a humor: mind sajátos kifejező eszköze művészetemnek. Célom, hogy megőrizzem azt a gyermeki játékosságot, amit érzek belül.”

Ám a mostani és a következő tárlatnak is helyet adó csopaki galéria önmagában is megér egy balatoni kirándulást! A múlt századi, példásan felújított villaépületben Zámbó Attila képzőművész él keramikus párjával, akik a tóra néző tágas műterem mellett két szobát használnak kiállításokra. A kisebbikben kapott helyet a házigazda állandó tárlata, míg a nagyobb térben vendégművészek mutatják be legújabb alkotásaikat. Olyan kortárs képzőművészek, akik nem a hagyományos tájképfestészetet követik, hanem egyéni kifejezőkészségükkel sajátos világot tárnak elénk műveikkel.

Ez a nagyvonalú vendéglátó-gesztus érthetővé válik, ha a jó kedélyű, társasági eseménynek is beillő megnyitók alkalmával beszélgetünk magával a házigazdával és megtudjuk művészetről szóló hitvallását: „A művészet – mint a vallás – az ember és a társadalom szükséglete, ősigénye. A képzőművészet szín és formavilágával gazdagabbá teszi életünket, segíti személyiségünk kiteljesedését. Ezért fontos, hogy jelenlévő legyen, része mindennapjainknak. Ezt szeretném élőbbé tenni azáltal, hogy kiállításokon mutatom be művésztársaim alkotásait”

Helyszín: ZM&G galéria, Csopak, Bene dűlő utca 1http://www.zambogallery.com

P. Kovács Péter tárlata megtekinthető: 2018. június 16-ig Csopakon, majd a művész kertjében Alsóörsön, időpont egyeztetéssel, Tel: 06/30/472-5851

Fotók: www.vizitkartya.blogspot.com