EGYEDÜLÁLLÓ KÖZTERÜLETI KIÁLLÍTÁSRA ÁLLTAK ÖSSZE A VISEGRÁDI RÉGIÓ FIATAL FOTÓMŰVÉSZEI – YOUNG VISEGRAD PHOTOGRAPHY címen több mint 100 nagyméretű citylight plakáton mutatkoznak be Budapesten a V4 országok frissdiplomás fotográfusai

A Budapesten június 1-30. között látható YOUNG VISEGRAD PHOTOGRAPHY közterületi fotókiállítás olyan egyedülálló kezdeményezés, amely a Visegrádi Csoport 2017/2018. évi magyar elnöksége alkalmából városszerte több mint 100 helyszínen nagyméretű plakátokon ad válogatást Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia művészeti felsőoktatási intézményei kiemelkedő hallgatóinak alkotásaiból. A széles közönségnek szánt fotográfiai programba a négy országból hét egyetem frissen végzett művészeit kapcsolták be a szervezők. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kezdeményezett különleges akció szakmai partnere az Art Photo Budapest volt, a kurátori feladatok ellátásában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia Tanszéke részéről Kudász Gábor Arion fotóművész működött közre.

Buzkashi, Tomáš Brabec, 2015, Academy of Arts, Architecture & Design in Prague, Csehország

Magyarország V4 elnökségének lezárásaként 2018 júniusában Budapesten a négy visegrádi ország művészeti egyetemein az elmúlt három évben diplomát szerzett alkotók különleges bemutatkozási lehetőséghez jutnak. A városszerte több mint száz helyszínen, nagyméretű, úgynevezett citylight plakátokon megjelenő alkotásokat egy hónapon keresztül láthatja a széles közönség. A kifejezetten erre a célra válogatott fotográfiák szokatlan kiállítási formában való megjelenítésével olyan akció jön létre, amelynek célja, hogy az alkotásokat a múzeumok falai közül kihozza, és a lehető legközvetlenebb kapcsolatot teremtse meg a kortárs fotóművészet és az érdeklődők között.

Június folyamán a YOUNG VISEGRAD PHOTOGRAPHY kiállítás anyaga a Visegrádi Együttműködés valamennyi országában bemutatásra kerül Prágában és Pozsonyban egy-egy nagyszabású regionális kulturális eseményhez kapcsolódva, Lengyelországban pedig Szczecinben, a neves nemzetközi könyvvásár keretében szervezett tárlaton.

Párhuzamos valóságok, Turós Balázs, 2017, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Magyarország

A programban a V4 országok összesen hét művészeti felsőoktatási intézménye vesz részt, a válogatásba 15 frissdiplomás fotográfushallgató alkotásai kerültek be. A kiállítás különlegessége, hogy bár a nagy presztízsű egyetemek különböző oktatási célkitűzések mentén képzik a jövő művészeit, a most bemutatott alkotók az elkövetkezendő évtizedekben a Visegrádi csoport művészetének meghatározó alakítóivá válnak, és a régiónkra jellemző vizuális látásmódot az ő alkotómunkájuk jeleníti majd meg a szélesebb nemzetközi közvélemény számára. A tárlat kurátora, Kudász Gábor Arion fotográfus válogatása a diplomamunkákat az ember által konstruált világok témája köré építi. Az így összeállított YOUNG VISEGRAD PHOTOGRAPHY arra tesz kísérletet, hogy a fiatal fotográfusok munkáit olyan összefüggésbe állítva rendezze újra, amelyben a nemzeti sajátosságok, a különböző oktatási megközelítések és az alkotók önálló univerzumai között megmutatkozzanak a szélesebb, globális jelenségekről és tendenciákról való speciálisan közép-kelet európainak nevezhető gondolkodásmódot meghatározó jegyek.

A kiállítás létrehozásában a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány szakmai partnere a régió fotóművészetének bemutatásában immár öt éve meghatározó szerepet játszó Art Photo Budapest volt. Közép- és Kelet-Európa egyetlen fotóművészeti vására 2018 októberében a VISEGRAD CONTEMPORARY elnevezésű nagyszabású kortárs művészeti fesztivál keretében ismételten fókuszba helyezi a visegrádi országok kimagasló fotográfiai értékeit, és további lehetőséget teremt a régió művészeti oktatási intézményei közötti együttműködésre.

A képen az alkotó látható a munkájával, Perplex, Biró Dávid, 2016, Kaposvári Egyetem, Magyarország

Közreműködő intézmények:

Academy of Arts, Architecture & Design in Prague (CZ), Academy of Fine Arts and Design in Bratislava (SK), Film School Lodz (PL), Jan Evangelista Purkyně University (CZ), Kaposvári Egyetem (HU), Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (HU), University of Arts in Poznan (PL)

Kiállított művészek:

BELICZA László Gábor, BIRÓ Dávid, Anna BLOCK, Tomáš BRABEC, Krystian DASZKOWSKI, Jacub JANČO, Alzběta KOČVAROVÁ, KOZÓ Attila, Aleksandra MORAWIAK, Rudolf SKOPEC, Juraj STAROVECKÝ, Tytus SZABELSKI, TÖRCSI András, TURÓS Balázs, Kasia WĄSOWSKA

Forrás: Art Market Budapest