Szilánkok – világpremier a Spirit Színházban

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában. Az elfogadás hiányának fájdalmáról, a családi tabukról szóló előadás világpremierje június 18-án lesz a Spirit Színházban.

© Lantos Zsuzsanna

A Spirit Nyári Játékok első bemutatója, a Szilánkok filmes töredékeiben négy év történetét mutatja be. A kilenc jelenet a nagy családi titok, a színműíró fiú mássága, a családi látszat megőrzése körül forog. A cselekményben fokozatosan, az időben visszafele haladva tárul fel a múlt. Enrico Luttmann történetét Perjés János, a színház igazgatója fedezte fel, akit az apa szerepében láthatunk. „Szeretem azokat az előadásokat, amelyek valódi kérdéseket feszegetnek. Fontosnak tartom, hogy a családi tabukat bemutassuk a színpadon, ugyanis hiszek abban, hogy ezzel is segíthetünk feloldani őket. Sajnos nagyon sok olyan esettel találkozom, amikor családon beül tagadják meg egymást az emberek. A Szilánkok azt mutatja meg, hogy az apai elfogadás hiánya miként vezethet tragédiához.”

© Lantos Zsuzsanna

A családi titkokkal teli dráma az elfogadás, a másik döntésének tiszteletben tartása, a családi kényszerhazugságok tabutémáját boncolja, metsző élességgel. Claude, a jómódú ügyvéd felesége halála után, Laurával él. Fia inkább elköltözik otthonról, mert nem meri bevallani apjának, hogy meleg. Laura titokban meglátogatja a fiút és annak barátját, Davidet. Kiderül, hogy David AIDS beteg, s már a munkáját sem tudja rendesen ellátni, így a két fiú komoly anyagi gondokkal küzd. Paul felkeresi apját, bevallja, amit már úgyis sejt az apa, és pénzt kér barátja gyógyíttatására. Claude ezt mereven elutasítja…

© Lantos Zsuzsanna

Sztárek Andrea, Gombos Krisztián, Somorjai Tibor és Perjés János szereplésével bemutatott előadást Rozgonyi Ádám rendezi.  „A darab bár ravaszul kitalálva, de lineáris szövet. Írói szempontból ez izgalmas kihívás, a rendezőt pedig alapvetően a pszichológiai értelmezés felé viszi. Nem a cselekmény, hanem a ki nem mondott gondolatok a darab motorjai. A koncepcióm a színészekkel a lélekállapotok pőrére vetkőztetése mentén alakult ki.”

© Lantos Zsuzsanna

Az ügyvéd apa merev elutasítása, a barát halála, a pénz életmentő hatalma vezet az előadás fő kérdéshez, hogy vajon csak a halál segíthet-e abban, hogy megértsük: a hozzánk tartozó emberek is a saját életüket élik. A Szilánkok június 18-i bemutatója része a Budapest Pride LMBTQ tematikus színházi fesztiváljának is.

Enrico Luttmann: Szilánkok – töredékek

Szereposztás:

Claude – Perjés János
Paul – Gombos Krisztián
Laura – Sztárek Andrea
David – Somorjai Tibor
Fordította: Csukás Márton, Csukás Barnabás
Rendező: Rozgonyi Ádám

Előadások: 2018. június 18., 19., 20.

További információ: http://spiritszinhaz.com/eloadas/szilankok___toredekek