KOCKÁZATI TÉNYEZŐK – A kulturális ellenállás archívumai

FUGA Budapest
1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

Megnyitó: 2018 június 14, 19h
Megnyitja: Bán Zsófia, író
Látogatható: június 15 – július 15.

Börtönből kicsempészett versek, gyufásskatulya méretű illegális könyvek, másolt, videókazetták „nyugati” filmekkel, egyetemi szamizdatok, punk magazinok, kommunák, lakásszínházak és titkosrendőrségi akták – a Kockázati Tényezők kiállítás az államszocializmus időszaka alatti kulturális ellenállás emlékeit veszi sorra, hogy történelmi emlékezetről, szabadságról, szolidaritásról, az ellenállás egyéni és közösségi lehetőségeiről gondolkodjon. A kiállítást június 14-én Bán Zsófia író nyitja meg.

A Kockázati tényezők jól és alig ismert hazai és közép-kelet-európai archívumok anyagából válogat, és a gyűjtemények kialakulását, létrejöttük célját, társadalmi és politikai környezetüket állítja a középpontba. Azt, hogy az egykor rejtett, marginalizált vagy elnyomott tevékenységek dokumentumait hogyan helyezte rá az elmúlt három évtized a társadalmi emlékezet térképére – vagy hogyan felejtette le arról.

A projekt célja, hogy megmutassa az egykori kulturális ellenállás kortárs vonatkozásait, a különböző ellenállási formákat és módszereket és személyes sorsokat mutasson be és értelmezzen az archívumok és gyűjtemények szerepének és jelentőségének fókuszba állításával.

A kockázat- és felelősségvállalás mint a változás elengedhetetlen feltételei jelennek meg a kiállításban, kiemelve a civil kezdeményezések, az alulról szerveződés, az elkötelezettség és a szolidaritás meghatározó szerepét a politikai és kulturális ellenállásban. A Kockázati tényezők tárlatán az archívum és a gyűjtemény egy megközelíthető, egymással és a látogatóval is dialógusba lépő partnerekként jelennek meg, amelyek a bemutatott dokumentumok és tárgyak mellett saját keletkezésük történetéról is beszámolnak.

A kiállítás az EU felhívásra megalakult Courage program keretében valósul meg, amelynek célja, hogy összegyűjtse és elérhetővé tegye az ellenkulturális mozgalmak hagyatékát. A Courage kutatásai és az azok feldolgozása által lehetőséget kínál arra, hogy másként gondolkodjunk ellenállásról, forradalomról, bűnösökről és áldozatokról.

A szervezőgárda nemcsak a tárlattal, hanem kísérőprogramokkal is segít értelmezni a korszak jelenségeit és a gyűjtemények szerepét. Június 27-én a környezetvédelmi mozgalmakról, július 4-én a Kádár-rendszer kényelméről és a kulturális ellenállás kockázatairól tartanak kerekasztal beszélgetést, június 23-án a Múzeumok Éjszakáján pedig több, a kiállításhoz kapcsolódó témájú programokat kínálnak a közönségnek. A kiállítást stílszerűen a Parasztok az atmoszférában zenekar koncertje zárja július 15-én.

Nyitva tartás:
hétfő – péntek: 13 – 21
kedd: zárva
szombat – vasárnap: 11 – 21

KÍSÉRŐPROGRAMOK 

Kiállításmegnyitó Bán Zsófia írónővel

június 14. csütörtök 19.00

Ellenkultúra a városban
Városi séta Bódi Lóránttal, a Courage kutatójával

június 16. szombat 16.00

Légy te is kulturális ellenálló!
Interaktív játékok az ellenkultúra gyűjteményeivel kis- és középiskolásoknak Huhák Helénával és Vámos Gabriellával

június 30. szombat 15.00-17.00

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 

Tárlatvezetés Erőss Nikolettel, a kiállítás kurátorával
június 23. szombat, 18.00

Kő-Papír-Olló, Fanzin-készítő workshop Szigeti Árpáddal (Hurrikán Press)
június 23. szombat, 19.00-21.00

Underground koncertplakátok a nyolcvanas években, Szőnyei Tamás bevezetője
június 23.szombat, 21.00

Tárlatvezetés Kerényi Szabina kulturális antropológussal, a COURAGE munkatársával

Mindeközben: Ki nevet a rendszer végén? Közösségi játék élő bábukkal.

június 23.szombat, 22.00

BESZÉLGETÉSSOROZAT

Ki viszi át a túlsó partra: környezetvédelmi mozgalmak Magyarországon

a beszélgetés után: wine & cheese

június 27. szerda 19.00

Hol volt, hol nem volt – A Kádár-rendszer kényelme és a kulturális ellenállás kockázatai, a beszélgetés után: wine & cheese

július 4. szerda 19.00 

FINISZZÁZS

Parasztok atmoszférában koncert

július 15. vasárnap 19:00

A kiállítás a COURAGE –  kulturális ellenállás: az ellenzékiség öröksége az egykori szocialista országokban című projekt keretében valósult meg.
http://cultural-opposition.eu