A RÓZSAVÖLGYI SZALON A BENCZÚR KERTBEN # nyár van, nyár

Pokorny Lia, Őze Áron, Náray Erika, Polyák Lilla, Szulák Andrea, Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám, Homonnay Zsolt, Spolarics Andrea, Sztarenki Dóra, Kardos Róbert, Vasvári Csaba. 

Swingoperett. Filmslágerek. Régi filmek és sörterasz. A Rózsavölgyi Szalon két produkciója: Valami csaj(ok) és A kulisszák mögött. Ez mind lesz június 23-ától augusztus 8-ig a Benczúr Kerti Estéken a Benczúr Palotában (1068 Budapest, Benczúr utca 27.). A nyári rendezvénysorozatot a Rózsavölgyi Szalon szervezi a Fidelio programmagazinnal közösen. Együttműködő partner még a Magyar Posta Zrt. Postakürt Alapítványa. Egyébként a Benczúr Palota alagsorában egykor istállót tartott fenn híres ménesének a ház tulajdonosa, Egyedi Lajos. Az istálló fölött meg szalon volt külön galériával a zenekarnak. Kétségtelen: a környék villanegyedében a Benczúr utcai Egyedi Palota volt az egyik legérdekesebb és legrejtélyesebb ház a 20. század elején. A palota és a platánfás kert ma is különösen szép. Ott van a gyönyörűen felújított szabadtéri színpad. A hely a Magyar Posta Zrt. tulajdona, működtetője pedig a Postakürt Alapítvány. (A nyári előadásokról, illetve a palota történetéről is olvasható alább néhány információ.) 

A Rózsavölgyi Szalon előadásai a Benczúr Kertben 

VALAMI CSAJ(OK) – POKORNY LIA, ŐZE ÁRON (Rendező: Németh Kristóf)

Egy középkorú férfi nősülni készül. Elhatározza, hogy végigjárja élete nagy szerelmeit. Az első – az első szerelem. A második az érzéki. A harmadik a különleges. A negyedik – az igazi. Mindegyikkel hasonló szállodai szobában találkozik – más-más városban. Azzal szembesül: a nők sokkal többet érnek nála. Az összes nőt Pokorny Lia játssza – a férfit pedig Őze Áron.

Neil Labute vígjátékát Magyarországon a Rózsavölgyi Szalon mutatta be először.

Pokorny Lia az előadásról: „Mindegyik nővel az az érzésem, hogy amikor a férfi találkozott vele, azt érezte, végre megérkezett. Aztán mindig jött egy hiány, valahogy sosem a teljességet élte meg a kapcsolatban, hanem menekült az egyik kapcsolatból a másikba. Azon gondolkodom, hogy amikor szerelmesek vagyunk, tulajdonképpen kit vagy mit szeretünk? Azt, ami van, vagy azt, ami nincs? Abba vagyunk szerelmesek, aki ott áll, vagy abba a hiányba, ami nincs meg benne, csak keresünk hozzá egy alanyt? Ez a színdarab azt mutatja meg, hogyan nem szabad párkapcsolatban élni.”

Őze Áron az előadásról: „A jelenetek alatt kiderül, hogy a férfinak lelkifurdalása van, nem úgy lett vége ezeknek a kapcsolatoknak, ahogy szerette volna. Mind a négy nőnek elmondja, hogy mielőtt megházasodik, szeretne valamit tisztázni, valamit rendbe rakni. A nézők jól fognak szórakozni. A darab édes és helyes helyzetek halmaza, de ott van a komoly tartalom is, hogy mindig belecsúszunk ugyanazokba a hibákba.”

Előadás a Benczúr Kertben: 2018. július 25. 20.30 (esőnap: július 26.)

Valami csajok © Éder Vera

A KULISSZÁK MÖGÖTT – SPOLARICS ANDREA, SZTARENKI DÓRA, KARDOS RÓBERT, VASVÁRI CSABA (Rendező: Ördög Tamás)

A már a kezdetektől kínosnak induló vacsorameghívásra érkezik meg Patrick (Vasvári Csaba), a vendéglátó házaspár – Isabelle (Spolarics Andrea) és Daniel (Kardos Róbert) – régi barátja. Hozza magával új barátnőjét, Emmát (Sztarenki Dóra), aki miatt dobta a feleségét. Házasságról, barátságról, elfogadásról, kitörésről, kapuzárási pánikról is szól Florian Zeller A kulisszák mögött című darabja. Az előadás a Szentendrei Teátrum és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciója.

Sztarenki Dóra – Emmáról: „Laza, nagyon szabad csaj, keresi a lehetőségeit, élvezi az életet. Beleszeret a nála jóval idősebb, nős Patrickba, aki imádja Emma hatalmas életkedvét, fiatalságát. A szerep megformálásánál talán ez volt a legizgalmasabb, hogy Emma végtelen természetessége, lazasága mit jelent a másik generációnak. Mert Emma azt is kénytelen mérlegelni, mennyire fér bele a mai világba, hogy egy ilyen fiatal lány összejön a nála jóval idősebb férfival. Milyen következményei, milyen automatikus sztereotípiái vannak? Miközben miért ne lehetne őszinte a szerelmük?!”

Vasvári Csaba – Patrickról: „Logikus, hogy az első olvasata mindenkinek az: a fiatal cicababa a pénzéért szereti a pasast, kifacsarja, majd tovább áll. De mi van akkor, ha az eddigi házassága volt hamis, s végre találkozik valakivel, akivel szeretné leélni a maradék éveit? Én a házasságát Emmáért felrúgó Patrick szemszögéből próbálom felfejteni a szálakat. Mersz-e váltani, vagy a társadalmi elvárások az erősebbek? Mersz-e őszinte lenni önmagaddal, belevágni egy új életbe? Közben a darab beszél a barátságról is. Meddig van szükség a barátságra, és az meddig tart? Dramaturgiailag az az előadás legizgalmasabb szála, hogy beleláthatunk a szereplők fejébe, halljuk a ki nem mondott gondolataikat. Ez a plusz, hogy nem csak az van, amit beszélek, ez a többrétűség számos értelmezési lehetőséget ad a nézőnek, ráadásul poénok sokaságát generálja.”

Spolarics Andrea – Isabelle és Daniel kapcsolatáról: „Stabilnak gondoljuk a házasságunkat. De váratlanul belecsöppen az életünkbe Emma, a fiatal lány, akitől Danielben is felmerül a „mi lenne, ha” gondolata. Olyan ez, mint egy villámcsapás, egy áramütés, ami rövid időre felbolygatja a házasságunkat. Egy biztos, tudja Daniel és Isabelle is, hogy nem lehet már ugyanott folytatni. Vígjáték, de közben ott kell legyen az előadás mélysége is, hogy ne csak felhőtlen viccelődés maradjon. Számos kérdés van: a hűség, a megkísértés, hogy ellenállsz-e a bűnnek. Csak gondolatban csalsz meg, vagy az realizálódik is? Ha jól játsszuk, torokszorító előadás.”

Kardos Róbert – Isabelle és Daniel kapcsolatáról, és barátságáról Patrickkal: „A zeniten már túljutott házasság a miénk. Erős szeretet, de semmi sem forr. A gyerekek kirepültek, kicsit bepunnyadt a kapcsolat, mindenki beletörődött a hétköznapok kényelmébe. A vacsorán, ahova Patrick már Emmával érkezik, pillanatok alatt pattanásig feszül a helyzet. Mérlegre kerül a házasságuk, Patrickhoz fűződő régi barátságuk. Ezzel kell szembenézniük. Daniel érzékeny, vívódó, határozatlan ember, akinek az is feladat az életében, hogy felismerje, hogy valójában mit gondol. Csetlő-botló figura, akit vágyak és hiányok működtetnek. Belül éli meg a vívódásait, amit ez a színdarab látni enged.”

Előadás a Benczúr Kertben: 2018. július 18. 20.30 (esőnap: július 19.) 

A kulisszák mögött © Deim Balázs

Koncertek a Benczúr Kertben a Rózsavölgyi Szalon és a Fidelio szervezésében 

SWINGOPERETT

Operett slágereket, egyebek mellett Ábrahám Pál, Kálmán Imre és Zerkovitz Béla dalait éneklik swingre hangolva az Operettszínház szólistái: Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám, Homonnay Zsolt. Bársony Bálint és zenekara játszik, akik az Amerikai komédia és A chicagói hercegnő című előadások után ismét bizonyítják: az operett és más műfajok kiválóan megférnek egymás mellett.

Előadás a Benczúr Kertben: 2018. június 27. 20.30 (esőnap: június 28.) 

NYÁRESTI FILMZENÉK

Ilyenek voltunk…

Náray Erika, Polyák Lilla, Szulák Andrea

​Három Funny Girl. Három díva. Három csodálatos hang… Mi kell még egy felhőtlen nyáresti kikapcsolódáshoz? Természetesen a remek muzsika.

Ahogy vannak filmek, amelyeket bármennyiszer megnézünk, úgy vannak mozislágerek, amelyeket bármikor örömmel meghallgatunk. Ezekből válogat Náray Erika, Polyák Lilla és Szulák Andrea, valamint öt fantasztikus zenész. Nem lesz olyan dal, amelyet ne ismerne a közönség! De mégis más lesz – a három díva előadásában.

A Benczúr Kerti Estéken felcsendülnek részletek magyar filmekből, olyan örökzöldek, mint az Engem rumba döntöget romba, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a Különös éjszaka volt, vagy a Su-su bolondság. De lesznek Oscar-díjas betétdalok is, mint az Álljon meg a nászmenetből a Say a Little Prayer for You, a New York, New York, az Ilyenek voltunk címadó dala, a Can’t Take My Eyes off You az Összeesküvés elmélet című filmből, vagy James Bond és Disney klasszikusok slágerei.

Közreműködik: Juhász Attila – zongora, Schneider Zoltán – gitár, Studniczky László – basszus, Elek István – fúvós hangszerek, Berdisz Tamás – dob, ütőhangszerek

Előadás a Benczúr Kertben: 2018. augusztus 8. 20.30 (esőnap: augusztus 9.) 

A Benczúr palota egykori lakói

Amikor az Andrássy út környékének villanegyede, akkoriban épült az Egyedi-palota is a 19. század végén a Benczúr utcában, amelyet akkoriban Nagy János utcának hívtak.

A neoreneszánsz palotát Marmorek Oszkár tervezte háromszintes lakóháznak. Az alagsorban – a kiszolgáló helyiségek mellett – istálló volt Egyedi Lajos ménesének, az első emeleten lakószobák és fogadóhelyiségek, a másodikon irodák kaptak helyet. A Díszterem kupolája alatt télikertet rendeztek be. Az utcai fronton volt a szalon, egyik oldalán a hölgyszobával (ez a mai Fehér szalon), másikon az úri szobával (most ez a Barna szalon). A Vadászterem volt az ebédlő egykor. Állítólag a palota hatalmas kertjébe temették el a leghíresebb magyar versenyló, Kincsem egyik dédunokáját.

Egyedi Lajos és testvére, Artúr vagyonát apjuk, Stern Ignác alapozta meg újpesti szeszgyárosként. A családnak Egyeden is birtokai voltak, innen a névmagyarosítás. A gazdasági válság tönkretette a két fiút. Artúrt a veje megfojtotta, mert nem volt hajlandó rendezni annak tartozásait. Egyedi Lajos pedig 1927-ben öngyilkos lett: nem akarta végignézni a Benczúr utcai palotájuk felszámolását. Halálát követően az épület a Magyar-Itáliai Bank tulajdonába került. A banktól az ingatlant 1930-ban vásárolta meg a Magyar Királyi Posta Jóléti Alapja – egyesületeinek otthonául. Az ötvenes évektől is a postások művelődési igényeinek szolgálatába állt. A Magyar Posta Zrt. – ma már mint 100 százalékos tulajdonos – a kulturális tevékenység felélesztésére 2011-ben létrehozta a Postakürt Alapítványt, amely igazi közösségi helyként működteti az épületet: ez ad otthont a Postamúzeumnak és a Benczúr Ház művelődési intézménynek.

www.benczurkertiestek.hu

Forrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café