Keresztvíz – Kortárs táncelőadás Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című műve alapján

Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiájának interaktív, táncszínházi adaptációját mutatják be június 12-én a Bethlen Téri Színházban. A Juhász Kata Társulat Keresztvíz című darabja a vígjátéki jelleg ellenére számos komoly és meglehetősen aktuális kérdést feszeget, mint az idegen társadalomba való beilleszkedés, a munkaerőpiacon való érvényesülés férfi és női sémái vagy a xenofóbia keletkezése.

Az alcím „Ha Illíriába jössz, nem veheted el Shakespeare munkáját!” rákérdez a színpadi adaptáció mibenlétére, hiszen Shakespeare alapvetően egy szöveg corpust hagyott ránk, amiből a táncszínpadon igen kevés hangzik el. A Keresztvíz története sokaknak ismerős lehet. Egy felső középosztálybeli testvérpár hajótörést szenved a családi vitorlázáson. Noha elvesztik egymást, a dagállyal mindketten szerencsésen partot érnek. A lány munkát vállal, de úgy ítéli meg, hogy férfiként jobban érvényesülhet a helyi munkaerőpiacon. A fiú egy érzékeny, homoerotikus kaland útján gáláns támogatóra talál. Sajnálatos módon azonban hamarosan mindkettőjüknek szembesülnie kell a mesterségesen gerjesztett, helyi idegengyűlölettel, mely óhatatlanul erőszakos jelenetbe torkollik. Végül azonban Shakespeare-nek köszönhetően nemcsak egymást találják meg, de a boldogságukat is, mivel sikerül beházasodniuk a helyi elitbe.

A címbéli utalás Shakespeare „utolsó felszabadult és vidám darabjára a komédiák sorában” nem véletlen: a vízkereszt amellett, hogy a keresztény liturgia fontos napja, pogány ünnep is, a farsang kezdete, egyfajta fordulópont, amely előtt Európa most is áll. Mindannyiunknak alapvető kérdéseket kell tisztáznunk, melyek kiváltója az elmúlt években tapasztalható társadalmi jelenségek sora mint például a képviseleti demokráciákban az aktív szavazók arányának csökkenése,  az Európán belüli határok újraépülése, az európai országok közötti politikai összetartó erő sorvadása, a vallási alapon motivált terrorizmus kezelése, növekvő társadalmi egyenlőtlenségek országokon belül és az egyes országok között, a társadalmi fejlődés irányvesztettsége, amely a jövőbe vetett bizalom megcsappanásával jár. 

A kérdés felvetéséhez a popkultúra más közkincsei mellett egy színházi klasszikust, a Vízkereszt…-et, hívják segítségül az alkotók. Shakespeare komédiája ehhez tökéletes médium, mivel az alaphelyzet elemei – hajótöröttek partra vetődnek Illíriában, vagyis a manapság a nyugat-balkáni migrációs útvonal mentén húzódó partvidéken, és az ott élő közösség tagjai valamilyen attitűddel fogadják őket – megfelelnek a mai tudósítások sémájának. A drámai hatás érdekében az előadás irodalmi szövegét napjaink dokumentarista és fikciós médiatartalmaival konfrontálják.

Juhász Kata Társulat: Keresztvíz (bemutató)
Bethlen Téri Színház, 2018. június 12. 19:00

Közreműködők:
előadók: K. Szabó Csenger, Rétfalvi Tamás, Takács Judit, Takács Lacek,
zene: Alexis Cuadrado és Zságer-Varga Ákos
fény: Mervel Miklós
videó: Pataki Zora, Herczeg Tamás Bios
koncepció: Lóky Tamás
koreográfia: Juhász Kata

Facebook event: https://www.facebook.com/events/951390751698937/

További információ: http://www.bethlenszinhaz.hu/event/keresztviz-juhasz-kata-tarsulat/?instance_id=6145

Jegyek: https://www.jegy.hu/program/keresztviz-juhasz-kata-tarsulat-93276

Támogatók: EMMI, NKA, Műhely Alapítvány

Forrás: Juhász Kata Társulat