A független Lengyelország filmben és zenében – a budaörsi repülőtéren

Lengyel jazz, a két világháború közötti időszak filmjei, szabadtéri fotókiállítás, amelyek mind egy Lengyelország számára fontos évfordulóhoz kapcsolódnak, függetlenségük 100. évfordulójához. Időpont: június 2-3. 

Budapest egyike azon városoknak, ahol Lengyelországgal közösen ünneplik majd ezt a kivételes eseményt Magyarország legrégebbi repülőterén, a Budaörsi Repülőtéren, ami egyben az ország első nemzetközi repülőtere is volt (épült 1935-37). Június 2-án, szombaton a 100nka (kiejtés: sztonka, jelentése: krumplibogár) lengyel jazz együttes elvezet minket a két világháború közötti jazz világába, amikor is elsősorban az avantgárd jazz dominált. Az együttes 2004. óta lép fel rendszeresen különböző zenei rendezvényeken. Tevékenysége kezdete óta szorosan együttműködik a lengyel és amerika jazz csillagaival.  Az együttes lemezein hallhatjuk többek között Mikołaj Trzaskát, Antoni Gralakot, Herb Robertsont. Tavaly decemberben együtt játszottak Tomasz Stańkóval az ausztriai Limmitationes fesztiválon.

Az esemény másik fontos összetevőjeként szeretnénk felhívni a figyelmet a két világháború közötti lengyel filmekre. A lengyel filmgyártásban 1927-ben jelent meg a hang és a szín. Filmsztárok bukkantak fel, különböző filmes műfajok alakultak ki, így többek között a felgyorsított film. Ez utóbbi fekete-fehér volt, nem is különösebben gazdag az eszközökben, ugyanakkor időtlennek bizonyult.  A számos film közül hármat mutatunk be június 2-3. között.

Ezeket Lengyelországban forgatták a két világháború közötti időszakban:

Leány-e Lucyna? (1934.), Ada! Ne csinálja! (1936.), Elfelejtett dallam (1938.). Ezekhez társul egy magyar film, az Áll a bál, amit 1939-ben forgattak Varsóban. E filmben még épen állnak a szép épületek.

A budaörsi repülőtér – egy lépés a modernség felé című kiállításon a Fortepan archívumának gyűjteményéből származó képeket mutatunk be, az első magyarországi nemzetközi repülőtér életével.  A repülőteret 1937-ben adták át az utazóknak, és azonnal kivívta magának a magyar modernizmus gyöngyszeme nevet. A repülőtéren az elsők közt jelent meg a LOT lengyel légitársaság. 

Program:

június 2., szombat

15:30 A rendezvény és a kiállítás megnyitása

16:00 Leány-e Lucyna? film (1934.) 75 perc

17:30 Ada! Ne csinálja! film (1936.) 82 perc

(fogadás)

20:00  A 100nka lengyel jazz együttes koncertje

június 3., vasárnap

15:00 Elfelejtett dallam film (1938.) 82 perc

17:00 Áll a bál film (1939.) 104.perc

Az esemény társrendezvényeként kerül megrendezésre  A budaörsi repülőtér – egy lépés a modernség felé kiállítás.

A belépés az esemény összes rendezvényére ingyenes.

Lengyelország 123 évig nem volt jelen Európa politikai térképén, 1918. novemberében nyerte vissza függetlenségét. Mindez a lengyel társadalom azon aktív részének a kitartása eredményeképpen történhetett, akik az elnyomás időszaka alatt is közvetítették a fiatal lengyelek újabb és újabb generációi felé a nemzeti nyelvhez és kultúrához való kötődést.

Az esemény szervezői: Kreatív Kezdeményezéseket Fejlesztő Alapítvány, Budaörsi Repülőtérért Alapítvány. A Lengyel Kulturális Minisztérium finanszírozásával , a 2017-2021 közötti időszakra, a „Függetlenség” program keretén belül, a „Kulturális hidak” pályázatából finanszírozva. 

, , ,