„Átsegít embereket egy láthatatlan dimenzióba” – 11. Ördögkatlan Fesztivál programismertető sajtótájékoztatója

Szerző: Tóth Judit Nikoletta
Fotók forrása: Ördögkatlan Fesztivál

Május 25-én, az idei fesztivál díszvendége, a Magvető Kiadó kávéháza, a Magvető Café adott otthont a 11. Ördögkatlan Fesztivál sajtótájékoztatójának. A két főszervező: Kiss Mónika és Bérczes László beszélgetőtársai a Sztalket Csoport művészei és a fesztivál visszatérő vagy elsőként fellépő előadói voltak.

Ebben az évben 11. alkalommal, több megújuló helyszínnel, de a megszokott környezetben, a dél-baranyai Nagyharsányban, Kisharsányban, Villánykövesden, Beremenden, a Mokos Pincészetben és a Vylyan Teraszon több száz párhuzamos programmal várják az érdeklődőket korosztálytól függetlenül.

A fesztivál díszvendégei közt a Magvető Kiadót Nádasdy Ádám, a művészeti csoportokat pedig a K2 színház és a Sztalker csoport képviseli. Az 5 napos rendezvénysorozat alatt elérhető kulturális események közül számos olyan lesz, amely a későbbiekben kőszínházi változatban a fővárosban és vidéki városokban is elérhető lesz majd, de természetesen lesznek olyan produkciók is, amelyek vagy csak itt, vagy ebben a környezetben egyedülálló módon és formában érhetőek el.

Tapasztalatból írhatom, hiszen évek óta igazítom nyári programjaimat Nagyharsányhoz, hogy a fesztivál egy évtizedes története alatt, egyedülálló módon megőrizte mezítlábasságát és természetességét. Nem csak környezeti adottságai okán, de szervezőinek értékrendjére alapozva is olyan minőségi feltöltődési lehetőséget kínál a látogatóinak, amely által egy ponton biztosan megosztja őket: nem lehet divatból látogatni. Vagy beleszeretsz és nem tudod a hatása nélkül az év másik 360 napját sem elképzelni, vagy nem. Hiszen az Ördögkatlan Fesztivál alapértékei határozzák nem csak az együtt töltött napok programjainak minőségét, a közönség összetételét, de olyan erős atmoszférája van, amely nélkül a hétköznapjaink sem működnének. A „mi nem vagyunk normálisak” mint a rendezvény jelmondata pedig számunkra, a Katlan közönsége számára arra utal, hogy bármennyire kevesen vagyunk a többségi társadalomhoz képest mi „nem normálisak”, de annak nem a perifériáján vagyunk, hiszen nekünk ez és ilyen a világ közepe. És ebből nem tudunk engedni sem augusztus elején Dél-Baranyában, sem kicsit szolidabban a hétköznapjainkban.

A beszélgetésen részt vevő művészek, előadók, vendégek: Dávid Anna (Magvető Kiadó), ifj. Vidnyánszky Attila, Osváth Gábor és Vecsei H. Miklós (Sztalker Csoport), Tompos Kátya, Szabó Attila, Csík zenekar, Várkonyi Csibészek, Nádasdy Ádám, Kiss Mónika és Bérczes László.

Presser Gábor © Vető Gábor

Szabó Győző, Rezes Judit

Várkonyi Csibészek

A Fesztivál weboldala: http://www.ordogkatlan.hu/