Mészáros Máté és Mádi László InSoundOut című előadása nyerte a 8. Monotánc Fesztivál közönségdíját, a Monodíjat

Május 19-én zárult a 8. Monotánc Fesztivál a Bethlen Téri Színházban. Négy este alatt közel 20 szólótánc produkciót láthatott a közönség, amelyek közül minden este a legjobbnak ítélt szólóra lehetett voksolni. A nézők szavazatai alapján a fesztivál egyetlen díját, a Monodíjat Mészáros Máté – Mádi László InSoundOut című előadása kapta.  

Mádi László © Járdány Bence

Mészáros Máté – Mádi László: InSoundOut

„Minden ami létezik egyedül és teljes egészében, a hang tart össze.
A hang az alap, az alak és a forma.
Az elején volt a szó, és a szó volt az isten.
Azt mondják, hogy így kezdődött a világ, és így öltött alakot a teremtés.
Manapság ezt úgy mondanánk
a tér hatalmas ürességébe
jött egy hang, és az anyag alakot öltött.”
Dr. Peter Guy Manners)

Alkotó-előadó: Mádi László
Koreográfus: Mészáros Máté
Díszlet: Mészáros Máté
Fény: Fogarasi Zoltán, Mészáros Máté
Szakmai konzultáns: Mikó Dávid
Zeneszerző: Mádi László

InSoundOut © Dusa Gábor

Mészáros Máté és Mádi László közös alkotása a Közép-Európa Táncszínház 2015-ben elindított K-Arcok sorozatának egyik legfrissebb előadása. A K-Arcok című kivételes kezdeményezés, melynek sikerét és támogatottságát a felkért koreográfusok hazai és nemzetközi elismertsége mellett a Veszprémi Tánc Fesztiválja előadói díja is igazolja. A sorozat célja, hogy leképezze a hazai kortárstánc esszenciáját olyan kivételes alkotói egyéniségek segítségével, mint Réti Anna, Hód Adrienn, Halász Gábor, Kun Attila, Molnár Csaba és Mészáros Máté. 

“…mintha egy high-tech zen-buddhista templomba csöppentünk volna” (Horeczky Krisztina, Színház)

Mádi László életében gyermekkorától nagy szerepet játszik a tánc. Most mégis egy másik médiumon, a zenén keresztül közelíti meg a koreográfia azt a fejlődéstörténetet, ami meghatározza őt ma táncosként. Az előadás mozgástere egy asztal lapja, melyen a kifejezés eszközei, a táncművész hangszerei helyezkednek el, a mozdulatok üzenetét pedig a zene közvetíti a nézők felé. Az előadás a nézőkben születik meg, akik ezúttal nem a szemükkel, hanem a fülükkel és teljes jelenlétükkel fogadják be a hangzó-mozgó koreográfiát, ahová résztvevőként maguk is meghívást kapnak. Mészáros Máté koreográfiája sokkal inkább egy ünneppé fokozódott közös élmény, mintsem szigorúan vett táncelőadás.

www.cedt.hu

www.monotanc.hu

Forrás: Bethlen Téri Színház