Három kihagyhatatlan képzőművészeti tárlat a 3. Zsidó Művészeti Napokon

Három képzőművészeti tárlatot is bemutat az ország egyik legkiemelkedőbb összművészeti eseménysorozata, a 3. Zsidó Művészeti Napok. A kiváló művészeket felsorakoztató fesztivál az idei évben 2018. május 28 és június 10 között kerül megrendezésre. A színes programsorozatban a számos koncerten, színházi előadáson, és irodalmi felolvasó esten túl három kihagyhatatlan kiállítást is kínál az érdeklődők számára. Vajda Tamás, fotográfus kiállítása az izraeli élet egyik sarkalatos jellemzőjét mutatja be alkotásain, az úgynevezett „bálágánt”, Rubint Ábrahám Péter Hullámvasút című tárlata a művész önéletrajzi gyűjteményéből válogat, míg a Galbi című kiállítás Ofra Haza, a Kelet Madonnájaként ismert énekesnő életét mutatja be.

Ofra Haza © Ben Lam

Ofra Hazát a Kelet Madonnájának is nevezik rajongói. Ofra Haza a ’80-as, ’90-es évek izraeli zenei szcénájának egyik legjelentősebb és legkiemelkedőbb alakja, és azon kevés izraeli énekesek egyike, aki sikeres nemzetközi karriert futottak be. Az énekesnő alakja köré két programot is szervezett a 3. Zsidó Művészeti Napok. 2018. május 27-én az Izraeli Kulturális Központ ad otthont a róla szóló, GALBI című kiállításnak – amely az énekesnő egyik legnagyobb slágere után kapta a címét. A tárlat megkísérli teljes egészében bemutatni Ofra Haza karrierjét, és azt a folyamatot, ahogy hihetetlenül népszerű zeneszámain keresztül az izraeli kulturális örökség részévé vált.

Hivatalos megnyitó: 2018. május 27. 16 óra

Koncepció: Rafi Vazana

Kurátor: Dr. Guy Morag Tzepelewitz

Nyitva tartás: 2018. május 27-től június 10-ig 10-17 óra között

Vajda Péter: „Chof hajam”:Tengerpart Tel-aviv, 2016

Izrael 70 címmel nyílik Vajda Tamás fotókiállítása május 28-án a Mazel Tovban. A kiállítás fotói Izrael hétköznapjait mutatják be. Izraelben az élet természetes velejárója a zűrzavar, a káosz, a rendetlenség, vagy héberül: bálágán. A bosszankodás helyett inkább „minden jó, ha a vége jó” alapon, általában mindenki élvezi a rendezetlenséget és napi szinten, számtalanszor használja ezt a szót, melyet sem definiálni, sem leírni magyarul nem lehet. Ez a bűbájos rumli nem más, mint összekovácsoló erő, ha tetszik, áttekinthetetlen lényege, fricskája a Szentföldnek. Ezt a izgalmas változatosságot és „rumlit” mutatják be a válogatott élet- és tájképek, melyek szimbolikus lenyomatai az izraeli mindennapoknak.

A kiállítás 2018. május 28-tól június 10-ig 12h-22h között látogatható.

Ábrahám Péter: Rubint

2018. május 31-én nyílik kiállítás Rubint Ábrahám Péter Hullámvasút című önéletrajzi gyűjteményéből az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A kiállítást Bánó András nyitja meg.

Ritka érték, ha egy művész életművének jelentős része egy kézben marad. Munkásságának első másfél évtizedében született alkotások nem sok kivétellel itthon, egy gyűjteményben maradtak, amikor úgy döntött, életét új helyszínen folytatja, és Izraelben telepedik le. Festményein sorra megjelentek a jellegzetes zsidó motívumok és vallási szimbólumok, a zsidó kultúra csaknem minden eleme. Művészete szerethető, emberközeli, gazdag színvilágú, alkotásai meleg, barátságos hangulatot kívánnak sugározni.

A kiállítás megtekinthető az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az emeleti folyosó és Tükör teremben 2018. május 31 és június 8 között nyitvatartási időben.

A kiállításmegnyitó időpontja: 2018. május 31-én, 11.00 óra

Forrás: Zsidó Művészeti Napok
,