Teltház előtt Eszéken – Május 9-én az Eszéki Zenei Szerda koncertsorozat vendégzenekaraként adott koncertet a Pannon Filharmonikusok

Magyarország Eszéki Főkonzulátusának meghívására ismét Pécs testvérvárosában adott koncertet teltház előtt a Pannon Filharmonikusok 2018. május 9-én. A Szlavón Múzeumban megrendezett hangversenyre a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával került sor a Visegrádi Négyek 2017-2018. évi magyar elnöksége alkalmából, az összetartozás és a sokszínűség jegyében.

A Visegrádi Négyek 1991-es megalakulása a közös múltra, értékekre és érdekekre épült Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia között. Az Eszéki Zenei Szerda koncertsorozat keretében a Visegrádi Négyek országai kiváló zeneszerzőinek – Kodály Zoltán, Antonín Dvořák, Bartók Béla, Frédéric Chopin, Joseph Haydn és Weiner Leó – egy-egy zeneművét hallhatta a közönség a Pannon Filharmonikusok előadásában. Az együttest a zenekar állandó karmestere, Vass András dirigálta. A karmester az eszéki koncertet követően ismét külföldön vezényelt, 2018. május 13-án a Székelyföldi Filharmónia fennállásának tizedik évfordulójára adott díszhangversenyt dirigálta Székelyudvarhelyen.

„Az eszéki koncert műsorát Közép-Európa legnépszerűbb zeneszerzőinek műveiből állítottuk össze oly módon, hogy a választott művek erőteljesen reflektáljanak az adott szerző származására, nemzetiségére. Bartók, Kodály, Weiner, Dvořák, Chopin és Haydn műveit adtuk elő nagy sikerrel. Különösen Haydn 88. G-dúr szimfóniája aratott hangos sikert a közönség soraiban olyannyira, hogy a koncert „lezárása érdekében” kénytelen voltam a koncertmestert „elvinni” magammal a színpadról. Nagyon lelkes közönség fogadott minket, jól esett a szívélyes fogadtatás.” – összegezte Vass András.

A déli kulturális övezettel folytatott szoros együttműködés során a Pannon Filharmonikusok az elmúlt években számos alkalommal lépett fel a Délvidék kulturális eseményein. A tavalyi évadban négy fővárosban – Ljubljana, Szarajevó, Zágráb, Belgrád – hallhatta a közönség a pécsi együttest. A legutóbbi Eszéki Zenei Szerda koncertsorozatra kapott meghívással így tovább folytatódott a már megkezdett délvidéki előadások sora.

Forrás: Pannon Filharmonikusok