Magyar Népdal Napja – Már most készülj a legjobb hazai folkfesztiválra!

Szerző: Marity Mira
Fotók: Korhut Lili

A magyar népzene határtalan, és a legjobb módja a kulturális párbeszédnek.

Igaza lehet a szervezőknek, akik azt vallják, hogy a magyar népzene vitalitást és jókedvet ad, mert kifelé menet a sajtótájékoztatóról a „Hármat tojott a fekete kánya” vidám dallamát dúdolgatom. Az is bizonyos, hogy szeptember 15-16-ra nem szervezek más programot, hanem biztosan elutazom Martonvásárra, a Magyar Népdal Napja fesztiválra.

Folklórjában él a nemzet

Igaz, hogy jó bornak nem kell a cégér, de a magyar népművészetet, ezen belül a népzenét propagálni mindig hálás feladat. Biztosan sokan vagyunk úgy, hogy jóleső libabőr futkározik a hátunkon, és automatikusan mozdul a lábunk, amikor egy csárdás vagy forgatós akkordjai felhangzanak. A martonvásáriak biztosan ilyen népek, hagyománykedvelő, vendég- és zeneszerető emberek lakják a mintegy 6000 fős kisvárost. A helyiek – akár aktív résztvevőként, akár önkéntesként – már most lelkesen készülnek az ötödszörre megrendezendő Magyar Népdal Napjára, amely nívós programjai révén immáron nem csak országos jelentőségű családi eseménnyé, de valóságod brand-dé nőtte ki magát.

„Kisváros vagyunk, de nagy lélekkel és kultúrával.”

Ezt már Dr. Szabó Tibor mondta, Martonvásár polgármestere, aki az idei fesztivál kuriózum jellegére is felhívta a figyelmet. Idén ugyanis a Magyar Turisztikai Ügynökséggel karöltve a Visegrádi Négyek országait is belevonják az eseményekbe, mintegy hagyományteremtő szándékkal. Így a magyar dallamok mellet felcsendülnek a cseh, szlovák és lengyel népdalok is. A közös éneklés és a közös örökség ápolása a legkellemesebb formája a kulturális párbeszédnek és a közösségteremtésnek, ugyanakkor azt is ékesen bizonyítja, hogy a társadalmi, politikai vagy gazdasági különbözőségek ellenére is létezik összhang az országok között, és főként létezik egységes közép-európai kultúra.

„Virágkorát éli a népdal, a Magyar Népdal Napja pedig brand.”

Bényi Ildikó műsorvezető fontosnak tartotta kiemelni, hogy rendkívül színvonalas programösszeállítás vár a látogatókra. Olyan neves művészek lépnek fel, mint Palya Bea vagy Harcsa Veronika, Berecz András vagy a híres szlovák formáció, Michal Noga és együttese. A hangulatot fokozza a Góbé és a Dűvő zenekar, lesz táncház és piknik, rendhagyó prímástalálkozó és Hungarikum Udvar, ahol a legfinomabb magyar ízek, ételek és italok várják a vendégeket. A kóruszene a 2017-es Mindenki című kisfilmmel, a Bodzavirággal és a szívmelengető Oscar-díjjal minden bizonnyal még közelebb került a magyar emberek szívéhez – ebben sem lesz hiány a fesztiválon. 500 gyermekhang csendül majd fel, annak a Molnár Mónikának a vezénylésével, aki a Mindenki című film kórusát is dirigálta. A rendezvény első napján tűzijáték is lesz, a második napot pedig a Magyar Állami Népi Együttes látványos műsora zárja.

„Bemutatjuk, hogy valójában miről szól a Bartók-féle örökség.”

Pál István Szalonna, Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész a táncház mozgalomról beszélt, ami 40 éve kezdődött itthon. A Bartók Béla, Halmos Béla és Sebő Ferenc által megalapozott mozgalom fontos kulturális értéket jelent nem csak Magyarországnak, de az egész Kárpát-medence régiónak is. Ennek szellemében zajlik majd a Magyar Népdal Napja, 2018. szeptember 15-16-án Martonvásáron. A helyszín vonattal 20 perc alatt könnyedén elérhető, a jegyárak pedig nagyon barátiak – mindössze egy mozijegy áráért komplett, autentikus és színvonalas folk-élményben és mulatozásban részesül minden hagyományt és kultúrát kedvelő látogató. Az kora őszi esőtől pedig végképp nem kell tartani, a konzekvens szervezők hatalmas sátorról is gondoskodnak a zavartalan fesztiválozás érdekében.

A jegyeket már most érdemes még kedvezményesebben biztosítani az egész család számára, online jegyvásárlás keretében, a www.jegy.hu oldalon. További információ elérhető a Magyar Népdal Napja hivatalos honlapján: http://www.magyarnepdalnapja.hu/