III. KOLORÁDÓ

Immáron harmadik alkalommal rendezik meg a Kolorádó fesztivált (június 13-16.). Főként nem a kánonba illeszkedő, kísérletező és néha meghökkentő, vizuálisan is ingerlő performanszokat, installációkat, kortárs tánc darabokat és színházi előadásokat hívtak meg az idén. Nagyon a mai kor szülöttei az alkotók, akik egyben termékei és formálói is korunknak. Olyan kollektívákat kértek fel, akik azonosulni tudnak azokkal az értékekkel, amiket a Kolorádó képvisel. Ilyenek a nyitottság, elfogadás, kritika a világgal és persze magunkkal szemben is.

© Szemerey Bence

A legtöbb produkció fiatal, pályakezdő művészek projektje. Szörnyen aktuális, a mai korba ágyazott érzeteket, történeteket, karaktereket és kérdéseket dolgoznak fel, és általában ezt úgy teszik, hogy nem csak a saját határaikat feszegetik, hanem a művészeti ágak között is ugrálnak, inspirálódnak. A GRAY BOX kollektíva például alapvetően performanszokkal készül, mint a FEMININ-MASZKULIN WORKSHOP, de ezekben az act-ekben kifejezetten fontos a neonos-csillogó tüll vizualitás, maga a díszlet, de közben nem keveset merítenek színházból, divatból, mindenből.

© Szemerey Bence

A Kolorádó helyszíne önmagában is elég érdekes: nagy erdővel, mezővel, ösvényekkel, árokkal és kis utakkal. A legtöbb produkció azért is lesz újszerű, mert nem egy belvárosi térben formálódik, hanem az erdő díszletére szabva alakul. Például a Trafóban debütált DEEPER, MARCIO KERBER CANABARRO, MOLNÁR CSABA, VADAS ZSÓFIA TAMARA, VASS IMRE közös produkciója is felpróbálja magának az egész fesztivál területét. Installációkkal is készülnek, a MOME-s szentképpé avanzsált HOLY OLGA nyúllal és sukársággal kápráztat, NAGY ANDRÁS (XYZ) pedig az emberi árnyékot használja az interakcióra technológia vezérelt kinect-jével, így teljesen valós időben, a mozgásra azonnal reagálva jön létre a kép.

© Szemerey Bence

Olyan programokkal várják az érdeklődőket, melyek társadalmi, aktuális dolgokra reflektálnak, de egy fesztivál környezetben is működnek. Ráadásul szörnyen izgalmas a határfeszegető attitűdjük illetve az ‘én’-nek és a másiknak a folyamatos keresése, no meg persze a világban rejlő értelemnek, vagy épp értelmetlenségnek. A szervezők célja az, hogy a fiatal művészeket bevonják a közös építkezésbe, hogy újszerű kölcsönhatások jöjjenek létre, hogy a városból és saját közegből kiszakadva egy más térben hozzák össze a magyar kortárs alkotókat.

Időpont: 2018. 06. 13-16.

Jegyek és részletes program: www.kolorado.hu

https://www.facebook.com/koloradofesztival/

http://instagram.com/koloradofesztival