HUNGARIAN CUBES – KÁDÁR KOCKÁK, a legvidámabb barakk című fotókiállítás Rómában

Pénteken 2018. május 18-án, 19.30 órakor nyílik meg a Római Magyar Akadémia Galériájában Katharina Roters és Szolnoki József, HUNGARIAN CUBES, a legvidámabb barakk című fotókiállítása. Kurátor: Torma Tamás.

A Római Magyar Akadémia és a budapesti ACB Galéria közös kiállítása június 15-ig tekinthető meg.

Katharina Roters és Szolnoki József 2014- publikálta a Hungarian Cubes című könyvét, ami a XX. századi magyar építészet egy rendkívül izgalmas jelenségére hívta fel a figyelmet. Katherina Roters, német származású festőművész azokat az uniformizált, jobbára a 60-as évektől elterjedő házakat fényképezte, amelyeket a köznyelv csak Kádár kockának hív. Ezek a típusházak tökéletesen reprezentálják a személytelenséget, és éppen a személytelenségük volt az, ami kiváltotta a személyesség igényét a házak tulajdonosaiban, akik változatos formákban igyekeztek ezen házak homlokzatait egyedivé tenni. Mindaz, ami a homlokzati festésben kialakult részint tekinthető egy fajta népművészetnek, ugyanakkor megdöbbentő erővel köszönt vissza a 60-70 évek modern képzőművészetének, néhány főleg Vasarelyhez köthető képi motívuma ezeken a házakon.

Én nem fotósnak látom magam, hanem festőnek. Ezeken a fotókon látszik is, hogy a szín nagyon nagy szerepet játszott. A házakat díszítő elemek is kedvezőek voltak, mert az esztétikájukban is van egy popos színhasználat. Egyszerű, élénk színek használata. Az analóg technikával készített fotók a digitális utómunka során – a redundáns elemek (villanydrótok, antennák, a növényzet stb.) eltávolítása által – úgynevezett tiszta jelekké alakultak át. Mindegyik fotó frontális. Tehát nem egy építészeti térről, formáról vagy volumenről van szó. Az esztétikailag absztrahált épületportrék tipológiáján keresztül lehetővé vált, hogy a homlokzaton megjelenő centrális esemény kirajzolódhasson. (Katharina Roters fotográfus)

A kiállítást megelőzően, 2018. május 15-18 között, a Falconieri Palota díszfolyosóján,  azonos címmel építészeti workshopra kerül sor, amelynek kiindulási pontja az a pályázati anyag, amelyet a PTE Műszaki és Informatikai kara hallgatói készítettek. 31 pályázó 20 pályaműve, amelyek a pályázati kiírás értelmében arra tettek kísérletet, hogy újraértelmezzék azt az építészeti világot, amelyet Katharina Roters és Szolnoki József dokumentált. A workshop során a magyar és az olasz hallgatók (a híres római Sapienza egyetem építészeti hallgatói) egy virtuális várost hoznak létre az általuk készített makettek felhasználásával, megtervezik a város legalább egy középületét ugyanabban a stílusban, amelyben a kisebb léptékű épületek is születtek, valamint kidolgozzák a virtuális város urbanisztikai vetületeit is.

Forrás: Római Magyar Akadémia

,