A hagyomány összeköt! – Hagyományok Hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe Budapesten

2018 az európai kulturális örökség éve. Ebből az alkalomból az EUNIC Hungary 2018. május 9. és június 9. között HaHó Európa – Hagyományok Hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe címmel programsorozatot szervez Budapesten. A rendezvénysorozat fő célja, hogy bemutassa a résztvevő országok kulturális örökségének sokszínűségét. 

A szervezők május 9. és június 9. között tucatnyi színes programmal várják a zene, a színház, a képzőművészet és a gasztronómia szerelmeseit, akik különböző workshopokon és szakmai programokon is részt vehetnek.

Május 12-én megnyitotta kapuit a TASTE Finland pop-up étterem a Finn Nagykövetség udvarán, ahol a FinnAgora és a Finn Nagykövetség szervezésében hetedik alkalommal valósult meg a hagyományos Étterem Nap, aminek koncepciója Finnországból indult világhódító útjára.  Idén a legújabb finn street food trendekkel vártak mindenkit,  azaz napjaink népszerű finn ételével, a Härkis-szal, azaz  zúzott vegán babbal, vagy éppen egy szöcskéből készült finomsággal és a vegán módra készült meglepetés desszerttel.

Május 13-án az Európa-nap keretében ünnepeltük a Szabadság téren a Hagyományok napját, ahol hat különböző ország – Ausztria, Bulgária, Izrael, Japán, Lengyelország és Portugália – mutatta be kulturális örökségét tradicionális mesterségeken keresztül, mint a kékfestés, a népi játék és hangszer-, vagy éppen origami készítés. A látogatóknak lehetőségük nyílt a kézműves technikák kipróbálására, hogy feleleveníthessék a régmúlt hagyományait.

Május 15-én a HybridArt Space-ben nyíló Borderline című kiállítás a finn fotográfus, Stefan Bremer ötletéből valósult meg. Bremer az elmúlt években menedékkérőkkel dolgozott. Ekkor tűnt fel neki, hogy a mindent maguk mögött hagyó emberek közül sokak számára a mobiltelefonjukkal készített képek jelentik a megmaradt emlékeket a múltból. Bremer és az iraki születésű fotós, Ahmed Hasan Nadhim Alalousi két különböző fotográfus generáció tagjai, azonban összeköti őket a munkáikon átütő szenvedély, amely dialógushoz vezet arról, hogyan dolgozták fel ugyanazt a jelenséget saját egyéni stílusukban.

Május 21. és 24. között az Anamuh társulat a Commedia dell’Arte hagyományaira épülő négy napos workshoppal várja az érdeklődőket az Olasz Kulturális Intézetben, ahol mindenki megtapasztalhatja és újrateremtheti európai kulturális örökségét. A workshop középpontjában a Commedia dell’Arte világának felfedezése áll, a maszkok és a karakterek elemzésével, illetve azzal a céllal, hogy a színházi nyelv univerzalitása kerüljön előtérbe. 

Május 24-én a Városok tegnap és ma címet viselő, a budapesti Francia Intézet és a budapesti Goethe Intézet szervezésében megvalósuló est nem csupán egy újabb projekt Európáról. Ezúttal a közös európai valóság áll a középpontban. Budapest számos pontján megtalálhatóak a francia és német építészek nyomai. Mit adtak ezzel az országnak ők, és mit kaptak tőle útravalóul? Ennek járnak utána vitaestjükön a szervezők a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

Május 25-én Kék innováció Jelenkori tendenciák a hagyományos cseh kékfestőgyártásban címmel nyílik kiállítás a Cseh Centrumban. A hagyományos kékfestő napjaikban is számos lehetőséget rejt és a fiatal alkotók kezében egyedülálló, exkluzív alapanyaggá válik. A kiállítás a cseh kékfestő új útjait mutatja be.

Május 28-án a CulturalFusions: balett és művészet – a világ Budapesten című modern balettelőadáson nemzetközi tehetségek lépnek fel a Budapesti Műszaki Egyetemen a zene, a tánc, a design és az építészet elemeit egyesítve. A legendás koreográfus, Sir Kenneth Macmillan munkájától a modern világot ábrázoló Wayne Mcgregor munkájáig, olasz, portugál, japán, dél-afrikai és skót koreográfusok új alkotásain keresztül vezet a balett világában tett utazás, a BME Egyetemi Zenekarának zenei kíséretével.

Június 1-én és 2-án az Európa Pontban és a Marczibányi Téri Művelődési Központban Színházzal a társadalmi változásért címen szerveznek kerekasztal-beszélgetést és workshopot Csehország, Finnország, Magyarország és Nagy-Britannia részvételével.  A beszélgetés fő témája: hatással lehet-e a mai színház társadalmunkra és elérhet-e tényleges eredményeket a társadalmi felzárkóztatásban? A kerekasztal-beszélgetés célja a tapasztalatcsere, valamint a leghatékonyabban működő módszertani folyamatok bemutatása a közösségekkel való együttműködés, a kisebbségek, a menekültek és a hátrányos helyzetű csoportok elérése kapcsán.

Június 2-án Nemzetközi táncház maratont tartanak a Fonó Budai Zeneházban, ahol öt nemzet táncaival ismerkedhet meg a közönség a magyar táncház-módszert alkalmazva. A cseh Demižón néptánc-együttes tagjai morva táncokat, a Lipa Szlovák Folklóregyesület kelet-szlovákiai, békési, pilisi táncokat, cifferi lakodalmas táncrendet és hegyközi csárdást, a bolgárok horót, vagyis körtáncot, a kolozsvári egyetemi hallgatók Máramarosi csoportja hagyományos máramarosi táncokat mutatnak be. A magyar népzenét és néptáncoktatást a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei képviselik ezen az estén a Fonóban. 

Június 3-án Európai reggelivel várnak mindenkit a Szimpla Kertbe, ahol ezen a vasárnapon négy ország hagyományos reggeli ételeit kóstolhatják meg a gasztronómia szerelmesei. Kipróbálhatják a shakshoukát, a tarte-ot, a valašskói frgált és a kiełbasát. Mindezt pedig együtt, egy helyen készítik el a cseh, francia, izraeli és lengyel önkéntesek és gasztro-fanatikusok, egy közös jótékonysági akció keretében, hiszen az esemény teljes bevételével az Igazgyöngy Alapítvány tevékenységét támogatják. 

Június 9-én a Várkert Bazár Öntőház udvara Európai hangokkal telik meg a Budapest A Cappella Fesztivál keretében. A fesztivál első napja a kulturális örökséget állítja középpontba, változatos megközelítésben: míg a Délkelet-Észtországból érkező Verska naase’ autentikusan szólaltatja meg a szetu közösség polifonikus énekhagyományát, a szardíniai Actores Alidos kórus már kortárs zenei mintákat is belesző az előadásmódjába, az osztrák Hals pedig egészen új zenei kontextusba helyezi különböző kultúrák népdalait.

A Magyarországi szlovákok esküvői népviselete című fotókiállítás június 1-ig látható a Szlovák Intézetben.  A 43 magyarországi szlovák nemzetiségi településről származó esküvői népviselet egy valódi kordokumentum, a szlovák népi kincsestár iránti mély és őszinte tisztelet megnyilvánulása. 

A cseh bábművészet három arca, a prágai Művészeti és Színházi Intézet kiállítása a cseh bábművészet három aspektusát ajánlja a látogatók figyelmébe. A kiállítás június 25-ig látogatható a budai De la Motte – Beer-palotában.

A Hagyományok hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe programsorozat az EUNIC Hungary égisze alatt az alábbi országok kulturális intézeteinek részvételével valósul meg: Ausztria, Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izrael, Japán, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia.

Programfüzet: https://issuu.com/czechcentrebudapest/docs/haho_hagyomanyok_honapja_program

Facebook: www.facebook.com/hahoeuropa