III. Budapesti Nemzetközi Kórusünnep, 2018. 05. 18-21. – Müpa, Budapest Music Center, Budapest Kongresszusi Központ

Immáron harmadik alkalommal három helyszínen kerül megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Kórusünnep. A négynapos rendezvény középpontjában az éneklés szeretete és együtt-éneklés öröme áll. A hazai és külföldi kórusok koncertjei mellett színes programok várják az érdeklődőket. Workshopok, gyermekprogramok, éjféli kóruskarnevál, kórusverseny és nagyszabású gálakoncert is része a május 18. és 21. között megrendezésre kerülő eseménynek, melynek keretében 12 ország 31 kórusa, több mint ezer közreműködő áll színpadra.

Gondolt már arra, milyen érzés lehet sok száz emberrel együtt énekelni? Nem is sejtheti, hogy egy ilyen egyszerű tevékenység mekkora élményt jelent az abban résztvevőknek! Próbálja ki magát kórusénekesként, vagy legyen részese akár egyszerű érdeklődőként ennek a négynapos ünnepnek. Ezen a hétvégén a Müpa minden zegzugában, minden terében kórusmuzsika zeng!

A szabad kóruskoncertek keretén belül 15-20 perces műsorral készülnek a fellépők. Ki-ki kedve szerint belehallgathat a programba vagy éppen folytathatja zenei utazását a Müpa termeiben. Igazi csemegének ígérkezik az éjszakai program, ahol igazi karneváli hangulatot ígérnek a fellépő művészek.

A kóruszene ünnepét kiterjesztik a szervezők a Müpa falain kívülre is. A gyermek és ifjúsági karok, illetve a kamarakórusok a Budapest Music Centerben mutatkoznak be, ahogy a gospel rajongóit is a BMC várja.

Május 19-én, szombaton este a Budapest Kongresszusi Központban igazi kuriózumnak ígérkezik a „Magic of Acapella” című koncert, melyen a The Real Group mellett a magyar Jazzation és a német Sjaella énekegyüttes is fellép. A jazz-vocal nagyágyúi a kóruszene egy igazán egyedi aspektusát mutatják be a közönségnek.

A rendezvénysorozat másik kiemelt eseménye két alkalommal, május 20-án és 21-én este a MüPa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében bemutatandó Händel Messiás című oratóriumának egy itthon még ismeretlen feldolgozása, amely Sir Eugène Goossens nevéhez fűződik.

A rendezvény igazi csemegének ígérkezik családoknak és iskolásoknak, illetve a kóruszene szerelmeseinek egyaránt.

Forrás: Budapesti Nemzetközi Kórusünnep