Budapest Táncszínház – Három nővér

A Budapest Táncszínház Csehov: Három nővér című előadása 2018. május 11-én, pénteken 20:00 órakor lesz látható DEPO stúdiószínházában (Budapest 1097, Koppány utca 15.).

© fotograczia

A Budapest Táncszínház repertoárjában már korábban is megjelentek a klasszikus világirodalmi művek táncszínházi adaptációi. A Száz év magány és a Kislányom, Anne Frank című darabok sikereit követően, most Csehov: Három nővér című drámájának non-verbális átdolgozását viszi színpadra az együttes, melynek bemutatója 2018. március 22-én volt a Várkert Bazárban a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

Csehov Három nővér című drámája ihlette Sághy Alexandra, az együttes művészeti vezetőjének koreográfiáját.

© fotograczia

Vágyainkba zárva….

A három nővér, a magány, a megalkuvás, a reménytelenség, a kilátástalanság, a várakozás, a nihilből való kitörés, a jobb lét utáni sóvárgás témája, melyben a mozgalmas és az értelmes élet iránti enervált, meddő vágyakozás jelenik meg.

A három nővér szereplői jellegzetes csehovi hősök; az élet elhibázott, az eszményeket, a célokat az életbe átültetni nem tudó, akarat és tartás nélküli, de gazdag belső világot felmutató emberek, akiket közös szellemiség tart össze.

Filozofálgatásaik állandó tárgya az eszményített múlt és a távoli jövőbe vetett hit. A jelen pillanat rosszul megélése és a nosztalgikus vágyakozás egy idealizált gyermekkor iránt vezet ahhoz, hogy az elérhetetlen jövőt fürkészik a boldogságuk megtalálásáért.

© fotograczia

Egy sors vagy három különböző életút? Egy karakter ábrándozása vagy a mindannyiunkból kiszabadulni vágyó lélek menekülése a hétköznapok realitásából?

Álmaink, reményeink, melyek tettek, tenni akarás hiányában vissza visszatérő fásult gondolatokká korcsosulnak, ezzel megfosztva magunkat a jelenben rejlő boldogság felismerésének, megélésének lehetőségétől. Az önmagunk által teremtett gondolatok, melyek önsajnálattal vannak mélyen átitatva kiábrándult közönybe süllyesztenek.

A „jobb élet” iránti kiolthatatlan vágyakozás motívuma olyan örök téma, mely időről időre újra megjelenik, ezzel emelve Csehov drámáját a kortalanok közé.

© fotograczia

Koreográfus: Sághy Alexandra
Zeneszerző: Kovács Benjamin
Díszlet és jelmez: Klimo Péter

Fényterv: Földi Béla

Jegyek a helyszínen 1500.- forintért kaphatóak.

Forrás: Budapest Táncszínház