„Érzem, hogy jó úton haladok, de azt is látom, hogy menni kell tovább„ – Bányai Mirjam lett az évad legjobb női táncművésze!

Díjátadóval egybekötött gálaesttel ünnepelte a tánc világnapját a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége (MTSZ) a Müpa Fesztivál Színházában. Az eseményen átadták az idei évad szakmai elismeréseit. Bányai Mirjamot, a Miskolci Balett táncosát az évad legjobb női táncművésze díjjal tüntették ki.

© Mihály László

– Hatalmas elismerés számomra ez a díj, azt hiszem, egészen az ünnepélyes átadásig fel se fogtam valójában, hogy mi történik – nyilatkozta a kitüntetés kapcsán a táncművész. Hálás vagyok az idei évad lehetőségeiért és a szakma pozitív visszajelzéseiért is. Eddig főleg dicsérő kritikát kaptam, ami megerősít engem abban, hogy jó úton járok. De igyekszem a negatív kritika hatását is jól felhasználni, épülni belőle – mondja.

Casablanca

Bányai Mirjam életének gyermekkorától kezdve része volt a tánc, a mozgás, amelyben szülei is támogatták. Édesanyja máig legnagyobb kritikusa. Kilenc évesen nyert felvételt a Balett Intézetbe, majd elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskolát modern tánc szakirányon. Tanulmányai után dolgozott a Miskolci Nemzeti Színházban, a Budapest Táncszínházban, a Kecskemét City Balettnél, 2016 óta pedig újra a Miskolci Balett társulatának tagja. Az idei évadban a Casablanca és a Julie kisasszony főszerepében láthatta őt a közönség.

Julie kisasszony

– Nagyon nehéz szakma a miénk: rengeteg lemondással jár, de rengeteg örömmel is – mondja a táncművész. – Igyekszem nem csupán táncosként karriert építeni, érdekel a táncpszichológia, és kipróbáltam már magam koreográfusként is, ami szintén rendkívül izgalmas feladat. A Miskolci Balett előadásaiban fontos a karakterábrázolás is a technikai tudás mellett, ami nagy kihívást jelentett számomra, mert eleinte nagyon szégyenlős voltam. Az idén kapott szerepek után már úgy érzem, felnőttem ezekhez a feladatokhoz. Bár mindig van hová fejlődni, most úgy érzem, elégedett vagyok ezzel az évaddal. Van egy füzetem, amibe felírom az elérendő célokat. Amikor egy kávé mellett leülök és kipipálom azokat, amelyeket sikerrel teljesítettem, érzem, hogy jó úton haladok, de azt is látom, hogy menni kell tovább – teszi hozzá Bányai Mirjam.

Forrás, fotók forrása: Miskolci Nemzeti Színház