A legismertebb Mozart zongoraverseny egy legenda előadásában – Menahem Pressler zongoraművész május 7-én a Zeneakadémia színpadán

A MÁV Szimfonikus Zenekar népszerű remekműveket felvonultató koncertjét a közreműködő szólista személye avatja igazán különleges eseménnyé. Az idén 95 éves magdeburgi születésű, izraeli-amerikai Menahem Pressler a Vladimir Horowitz, Alfred Brendel, Van Cliburn, Cziffra György és Szvjatoszlav Richter nevével fémjelzett generáció, zongorista óriásainak egyike. 1923-ban született Németországban, a hitleri fasizmus elől előbb Palesztinába, majd Amerikába menekült. Az 1946-os San Franciscó-i Nemzetközi Debussy Zongoraverseny megnyerésével alapozta meg hírnevét. Néhány évnyi szólista-diadalmenet után 1955-ben megalapította a Beaux Arts Trio nevű hegedű-cselló-zongora formációt, amely rövid idő alatt a világ egyik legelismertebb kamaraegyüttesévé vált. A méltán világhírűvé vált együttes megszűnése után kezdett szólistaként koncertezni. 2014-ben mutatkozott be a Berlini Filharmonikusokkal, de játszott a Bécsi Filharmonikusokkal, az Orchestre de Paris-val, az Amsterdami Concertgebouw-val, de hallhatta őt a közönség 2014-ben a Müpában a MÁV Szimfonikusokkal is. A bécsi Die Presse kritikusa írta róla: „Olyan hangot ütött meg, amelyet már rég elveszettnek hittünk…”.

Menahem Pressler

Menahem Pressler számos kitüntetést, elismerést kapott zenészként a világ különböző országaiban, de tanítványai is világversenyeken és nemzetközi színpadokon bizonyították tehetségüket. A mester azon régi iskola képviselője, aki alázattal kezeli a szerzőt, zenésztársait és a közönséget is. Kedves, megnyerő személyisége élő bizonyíték arra, hogy a zene jobbá teszi a világot, elemel a hétköznapokból és boldogsággal tölt fel.

A koncerten felhangzik Mozart Figaro házassága című operájának nyitánya, Mozart 23. (A-dúr) zongoraversenye és Beethoven 3. (Esz-dúr) szimfóniája („Eroica”). A hangversenyt, Csaba Péter vezényli.

Forrás, fotó forrása: MÁV Szimfonikus Zenekar