Micsoda nagyszerű dolog…

Bizony nagyszerű, ha az év legszebb hónapja egyik legendás énekesünk koncertjével indul. Úgy hívják: Koós János és állítólag betöltötte nyolcvanadik életévét. Elhozza hozzánk több mint ötven éves pályafutásának legnépszerűbb dalait, hogy nagyszerű zenésztársaival, a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar művészeivel egy kis időutazásra vigyen minket. (2018. május 4., péntek 19 óra Micsoda nagyszerű dolog Koós János és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar).

Koós János és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar

A tárogató a főszereplője a hónap eseményének, „mely hangszer színvilága, hajlékonysága, áradó hangja, éneklő karaktere elvarázsolja a játékost, hallgatót egyaránt” írja a hangszer egyik legnagyobb rajongója, a koncert házigazdája Kiss Gy. László klarinét- és tárogatóművész (2018. május 9., szerda 19 óra Tárogató varázs Kiss Gy. László Liszt Ferenc-díjas tárogatóművész koncertje).

Central European String Quartet

A következő két nap a kamarazene kedvelőké: választhatnak több korszakot felölelő program (2018. május 10., csütörtök 19 óra Koncert a Madarak és Fák Napján Central European String Quartet) és zenei ismeretterjesztő előadással egybekötött koncert között (2018. május 11., péntek 19 óra Az Accord Quartet koncertje Házimuzsika Farkas Zoltán zenetörténésszel).

Accord Quartet

Vasárnap egész nap sürgés-forgás lesz a Társaskörben és környékén. Zene, irodalom, gyerekprogram, kiállítás, vendéglátás, verklimuzsika, fiáker utazás, velocipédesek, sakk, újságok, nyugágyak várják a Krúdy-negyedbe látogatókat.  Lesz Nyáridéző muzsika – az Andor Ilona Zeneiskola növendékeinek koncertje, Gábli zenével és irodalommal a Kék Duna Koncert-Szalonzenekarral, Tavaszi muzsika az Anima Musicae Kamarazenekar tagjaival, Krúdy-puzzle – Zenés felolvasószínház a Talány Akusztikkal valamint Csoóri Sándor (bulgár tambura, brácsa) és Dresch Mihály (fuhun, fafúvós hangszerek) duója (2018. május 13., 10 óra-20 óra Tavasz a Krúdy-negyedben).

Az emberi hanghoz legközelebb álló hangszer bársonyos hangjai töltik majd be hétfőn este a Nagytermet.  Jobban mondva hangszerek, hiszen a Karasszon családban ketten is választották a csellót hivatásul.  (2018. május 14., hétfő 19 óra Bársonyos hangok – Karasszon Eszter, Karasszon Dénes – gordonka).

Évek óta kedvelt a Szent Efrém Férfikar két helyszínen tartott koncertje. A szünetben átsétálnak a templomból a nézők a Társaskörbe, ahol egy korty bor és egy falat kenyér üdvözli a zenehallgatókat, majd a „profán” résszel folytatódik a koncert (2018. május 17., csütörtök 19 óra Egy hangverseny két helyszínen – Szent és profán, közreműködik: Károlyi Katalin – alt, Bokor Ildikó – zongora, Szent Efrém Férfikar).

Szent Efrém Férfikar

Otto Klemperer, a világhírű karmester legendás mondata Seress Rezsőről: „Nem muzsikus – csak zseni.” Ezt a különös sorsú kis embert, világsláger szerzőt mutatja be nagy sikerű estjén Fesztbaum Béla májusban is az Óbudai Társaskörben, a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar közreműködésével (2018. május 18., péntek 19.30 óra Dalok a Kispipából – Seress Rezső-est).

Fesztbaum Béla és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar

Következő szombat este egy fiatal jazz tehetség sajátos zenei világát ismerhetik meg (2018. május 26., szombat 19 óra Mózes Tamara (ének-zongora) szólóestje).

Mózes Tamara

Az ötvenöt éves Liszt Ferenc Kamarazenekar barokk zenei sorozatában lehetőséget nyújt fiatal magyar szerzőknek is, hogy bemutathassák legújabb műveiket. Májusi koncertjükön Dragony Tímea művét játsszák, mely a kelta mitológia által ihletett programzenei sorozatának kilencedik darabja (2018. május 30., szerda 19.30 BarokkPlusz – a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje, Koncertmester: Tfirst Péter).

Dúdolj verset Kobzos Kiss Tamás (1950-2015) életmű kötetének bemutatójára is sor kerül az emlék- koncerten, melyen közreműködnek zenésztársai, egykori tanítványai és az Óbudai Népzenei Iskola tanárai (2018. május 31., csütörtök 19 óra Kobzos Kiss Tamás-emlékkoncert). Szőke Cecília

Forrás: Óbudai Társaskör