Kínába utazik a Háry János

A Budapest Bábszínház egyik legendás előadása, a Háry János hét előadásos, három várost érintő kínai turnéra indul. A távol-keleti országban nem először öregbítjük a magyar bábművészeti hírnevét.

Háry János

Kodály Zoltán születésének 90. évfordulójára emlékezve, 1972. április 17-én volt az előadás bemutatója, a hazai színházi és zenekritikai visszhang egyértelműen pozitív volt, és ez közönségsikerrel is párosult. Egy évvel később már láthatta az olasz közönség a produkciót egy firenzei színházi fesztiválon, és még ebben az évben Franciaországba és Nagy-Britanniába is meghívást kapott a társulat.

Azóta összesen 9 ország 24 városában láthatta a közönség a Szőnyi Kató rendezte, Bródy Vera bábjaival, Koós Iván díszleteivel játszott, a kiállításában a magyar népi kultúrából táplálkozó produkciót, amelyben olyan legendás énekesek tolmácsolásában hallhatjuk Kodály Zoltán daljátékát, mint Melis György, Komlóssy Erzsébet, Szőnyi Olga vagy Palócz László, a mesét pedig Sinkovits Imre mondja el.

A 2017/2018-as évadban a színház új szereposztással, Meczner János igazgató-rendező felújításában ismét műsorra tűzte az előadást.

Háry János

Ezt a sokfelé komoly sikert arató produkció a Kodály-év keretében, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében utazik a távol-keleti országba, ahol április 23. és május 6. között három városban, Sanghajban, Pekingben és Senjangban is megismerheti a közönség Háry János kalandjait Pethő Gergő, Bánky Eszter, Pájer Alma Virág, Kovács Judit, Barna Zsombor, Papp Orsolya m. v., Kovács Katalin, Spiegl Anna, Beratin Gábor, Csajághy Béla, Juhász Ibolya, Tatai Zsolt és Radics Rita előadásában.

Aki ebben a szezonban lemaradt a Háry Jánosról, a 2018/2019-es évadban pótolhatja, a közönség nagy érdeklődésének köszönhetően továbbra is műsoron lesz a különleges jelentőségű előadás.

#meghívó a Budapest Bábszínházba

A Budapest Bábszínház társulata április 23. és május 6. között Kínában turnézik, de az Andrássy úti színháztermek nem maradnak üresen.

Erre az időszakra, a BÁBU Fesztivált követően ismét vendégeket fogadunk. A #meghívó keretében a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Az elvarázsolt testvérek, a debreceni Vojtina Bábszínház a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála, a kecskeméti Ciróka Bábszínház a Rigócsőr király című előadásait játssza, Fabók Mancsi Bábszínházából pedig három produkciót, Vitéz László és Vas Juliska, valamint A székely menyecske meg az ördög történetét ismerhetik meg, a felnőttek pedig a Kapós Böskét láthatják.

Forrás: Budapest Bábszínház
,