Székesfehérváron a világhírű olasz karmester

„A zene a legtitokzatosabb és legemelkedettebb dolgokat is elmondja, amit a lélek érez és megálmodik. Az eszmék és érzések magasabb rendjét fejezi ki, mint az emberi szó. A végtelent tárja fel.” Nem véletlenül George Sand lélekig ható gondolatával invitáljuk a zeneértő közönséget az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pécsi koncertjére 2018. április 21-én este 19.00 órától, hiszen szerte hazánk és Európa hangversenytermeiben bizonyították, hogy egyedülálló küldetésük során képesek, a legmagasabb szinten tolmácsolni világhírű zeneszerzők kottára álmodott csodáit. Most a pécsi Kodály Központ a következő zenei vár, amelyet a világhírű olasz mesterrel, Donato Renzettivel indultak meghódítani, hogy a Farkas Ferenc hangversenybérletük keretében Rossini, Bartók és Respighi műveivel tegyenek hitet a klasszikus muzsika örökléte mellett.

© Simon Erika

Rossini: Tell Vilmos – nyitány

Minden zenekar repertoárján szerepel és megmarad, a valaha volt és a jövő időben is, az opera lendületes, ikonikussá vált nyitánya. A nyitány az opera motívumait idézi fel, négy részből áll: békés bevezető dallam, majd egy vihar ábrázolása, az angolkürtre írt pásztordallam és befejezésképpen a csatába vágtató lovak dobogása, mely egyben a nyitány csúcspontja is. 

Bartók – Táncszvit

Három zeneszerzőt kért fel a főváros 1923-ban, hogy Budapest egyesítésének ötvenedik évfordulójára új művet komponáljon: Bartók Bélát, Dohnányi Ernőt és Kodály Zoltánt. Erre az alkalomra írta Bartók a Táncszvitet, amit Tóth Aladár zenetörténelmi jelentőségű újdonságnak nevezett, melyben a szerző csillogó játékkedvvel szövi népies témáit öt táncba. A darab Bartók Béla talán legragyogóbb zenekari műve.

Respighi: Róma fenyői

Az „örök város” inspirálta legismertebb szerzeményeit, a Római triptichonnak nevezett szimfonikus költeményciklust. Az első darab, az 1914-1916 között született Róma kútjai a zeneszerző négy híres kút keltette érzéseit önti zenei formába. A Villa Borghese fenyői ihlették a Róma fenyőit (1924), a római múltat és hagyományokat kelti életre a Róma ünnepei. Respighi a 20. század első évtizedében kiemelkedő érdeklődést tanúsított a régi zene irányában. 1930-ban készült el a Három Bach korál, amely Arturo Toscanini vezényletével csendült fel először New Yorkban. 

Donato Renzetti © Simon Erika

Donato Renzetti

Donato Renzetti, világszerte az egyik legelismertebb olasz dirigens. Koncert- és operakarmesterként egyaránt nagyon népszerű. Nagy ívű pályafutása alatt, a világ legjobb zenekarait vezényelte, legendás szólistákkal koncertezett a legpatinásabb hangversenytermekben és operaházakban, beleértve a milánói Scalát, a New York-i Metropolitant, a Buenos Aires-i Teatro Colónt, a Carnegie Hallt, a Veronai Arénát, a Chicagói Lyric Operát is. „A mi kultúránkban a legfontosabb a munka”, korántsem véletlen, hogy Donato Renzetti így fogalmaz jelmondatában. Az olasz mester kivételes érzékenysége és elkötelezettsége most Pécsett hódíthatja meg a klasszikus muzsika szerelmeseit.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar honlapja: www.arso.hu

Forrás: Alba Regia Szimfonikus Zenekar