Nívós társaság

Egy nap, két helyszínen, két önmagában is jelentős esemény a Pannon Filharmonikusok és így a pécsi közönség számára is.

Az elmúlt években fokozatosan erősítette meg a Pannon Filharmonikusok a zenekar nemzetközi pozícióját, melynek pozitív hozadékaként említhető többek között, hogy hivatalosan is társult tagja lett az együttes az IAMA (International Artist Manager’s Association), azaz a nemzetközi művészeti menedzserek egyesületének. A számos Nyugat-Európai turné során a neves hangversenytermekben adott  koncerteknek köszönhetően a PFZ már letette zenei névjegyét. A hazai játszóhelyeken hosszú évek óta a világ vezető muzsikusaival lép színpadra. Április 23-án két helyszínen – Londonban és Pécsett a Kodály Központban – e két tényező össze is kapcsolódik.

Április 23-án Benjamin Schmid a Pannon Filharmonikusok rezidens szólistája megmutatja egy másik – kivételesen tehetséges – oldalát is a közönségnek a zenekar KlasszJazz Benjaminnel című koncertjén a Kodály Központban. Az osztrák hegedűművész nemcsak a klasszikus zenében rendelkezik kivételesen széles repertoárral, hanem jazz-zenészként is elismert előadó. Az elmúlt két évadban közönség több alkalommal is meggyőződhetett róla, hogy Schmid a legnagyobb zeneszerzők versenyműveit is elképesztő könnyedséggel képes előadni, most azonban jazz-muzsikusként is számot ad elismerésre méltó tudásáról.

Benjamin Schmid

A koncerten hegedűszólóval és big band kísérettel felcsendülő  jazz örökzöldek mellett a hegedűművész egyik korábbi zenésztársa, a zongorista Antoni Donchev Ukufuduka című darabját is hallhatja majd a közönség. További érdekesség, hogy a zenészek között foglal majd helyet Schmid egyik tanítványa, a mindössze 27 esztendős Florian Willeitner, akinek egyik Hegedűversenye is elhangzik majd, amelyet 2015-ben maga Schmid mutatott be.

Ugyancsak április 23-án Londonban is jelentős esemény lesz a zenekar számára, hiszen aznap rendezi meg éves konferenciáját az IAMA, melyen már teljes jogú tagként vesz részt az együttes külügyi menedzsere, Balog Réka.

A nívós tagság valóban fontos jelentőségű. Az IAMA a világszintű nemzetközi szervezet az előadó-művészetek területén dolgozó menedzserek és ügynökségek közötti együttműködés hálózata, melynek köszönhetően a PFZ a legnagyobb és legismertebb nemzetközi ügynökségekkel lesz képes még szorosabb viszonyt, hatékony együttműködést kialakítani a jövőben.

„Az IAMA rendezvények egyik legnagyobb előnye, hogy személyes bemutatkozási lehetőséget biztosít a nemzetközi komolyzenei szféra meghatározó és szó szerint a világ minden tájáról érkező szereplőivel. Pár nap alatt hirtelen kitágul a világ, Ausztráliától kezdve az Egyesült Államokig reprezentálja magát ügynökség, fesztivál és zenekar. Ez egy óriási lehetőség a Pannon Filharmonikusok számára. A tavalyi első bemutatkozásunk nagyon jól sikerült, sok pozitív visszajelzést kaptunk és elindultak együttműködési folyamatok. A cél, hogy idén még több ismeretségre tegyünk szert és a társult tagsággal még szorosabbra fűzzük az IAMA tagjaival a kapcsolatot.”  (Balog Réka külügyi menedzser)

A KlasszJazz Benjaminnel című koncertre az utolsó jegyek még megvásárolhatók a jegymester.hu oldalon vagy a Kodály Központ jegypénztárában, amit már csak a fentiekben írtak miatt sem érdemes kihagyni.

Forrás: Pannon Filharmonikusok