budapesti road movie – Kortárs magyar ősbemutató a Mozsár Műhely támogatásával

2018. április 21-én mutatja be a KV Társulat a Terike & Irén című előadást a Mozsár Műhelyben Markó-Valentyik Anna, Némedi Árpád, Száger Zsuzsanna, és Urbanovits Krisztina előadásában. A darabot megtörtént eset ihlette: 2016 augusztusában két idősödő hölgy magát NAV ellenőrnek álcázva próbált póthajhoz jutni egy belvárosi fodrászszalonban. Az igaz történeten alapuló darab szövegét Markó Róbert rendező a társulat improvizációi alapján Enyedi Éva dramaturggal együttműködve írta.

Az előadás egy budapesti road movie; miközben végigszáguldunk Terikéékkel a mai Budapesten, megpróbáljuk megérteni, mi vezetett el ehhez az abszurd bűncselekményhez. A történet több klasszikus toposz parafrázisára ad lehetőséget: két különböző karakterű hős találkozása, összecsiszolódása a közös cél érdekében, harc a mágikus hatalomért, a titkos kincs (fegyver) megszerzése, majd a megszerzés után a revans, a sérelmek megtorlása, az igazságtétel. Ezek akár egy népmese, akár egy görög tragédia motívumai is lehetnének, jelen esetben a fő különbség csupán annyi, hogy hőseink nem nagyszerű férfiak, nem a „legkisebb, legokosabb fiúk”, nem is félistenek, hanem két idősödő nő a mai magyar társadalom szürke, átlagszinten tengődő rétegéből, a többre vágyó reménytelenségből.

Az idén tíz éves KV Társulat művészi koncepcióját a női látás- és gondolkodásmód, női témák fókuszba állítása, tabutémák feldolgozása jellemzi, sajátos női iróniával. Ezért különösen fontos a társulat számára, hogy a valós tényeken alapuló, fiktív előadásban K. Ágostonné Irén (67) és Sz. Endréné Terike (55) kétségbeesett próbálkozásán keresztül látleletet adhat a mai Magyarországról, a nők helyzetéről, ugyanakkor a női nem univerzális vágyairól, a kis- és nagyszerűség kontrasztjában rejlő humor maximális kihasználásával. A történet egyszerre szövevényes, szürreálisan mulatságos és rendkívül drámai; azt mutatja be, mi vitt rá két tisztességes, javakorabeli nőt 2016-ban, Magyarországon egy látszólag értelmetlen, törvénybe ütköző cselekedetre. Az előadásban Irén egy középiskolai igazgató jobb napokat látott gyermektelen özvegye, Terike pedig jól karbantartott nagymama, aki próbál állást szerezni, hogy anyagilag segítse a családját, és megvalósítsa önmagát. Monológjaik metszően ironikus humorú vallomások valódi magányról és kiszolgáltatottságról.

A KV Társulat az évadokra visszanyúló kortárs felolvasószínházi sorozatának részeként 2016 októberében olvasta fel a Terike & Irén című új, kortárs színdarabot a Trafóban. A felolvasószínház szakmai- és közönségsikere meggyőzte az alkotókat arról, hogy a munkát folytatva egész estés előadást készítsenek ebből az aktuális társadalmi témát feldolgozó kortárs szövegből. 

Író: Markó Róbert és a KV Társulat
Rendező: Markó Róbert
Dramaturg: Enyedi Éva
Szereplők: Markó-Valentyik Anna, Némedi Árpád, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina
Díszlet-jelmez: Michac Gábor
Zenei vezető: Némedi Árpád