KönyvTÁRlat VII./7. Mesés est Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondóval

Vajon hogyan születik, alakul, formálódik, gazdagodik egy történet? Ki egy-egy mese szerzője? És hogyan alakítja, formálja, gazdagítja egy mese a mesélőjét?

A JÁTÉKos évad mesés 7. előadása keretében Berecz András mesél a meséről. A Kossuth-díjas ének- és mesemondó szerte a világban gyűjtött dalokat, meséket, tréfákat, hogy aztán mindazoknak továbbadja, akik szeretik ezeket a történeteket és a mesemondás és -hallgatás közösségi élményét. Azt est folyamán fény derül arra is, hogyan teremt közösséget térben és időben egy-egy történet országokon és nemzedékeken keresztül. Megtudhatjuk, hogy a mese miért és hogyan fogja meg a hallgatóságot.  Kiderül, miért szeretik ezt a műfajt különböző korosztályok, más-más indíttatású, neveltetésű, különböző társadalmi környezetben élő emberek. A mesélés közben világossá válik, miként van jelen a játékosság a mesében: a nyelvben, a cselekmény fordulataiban, a történet humorában. Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ a közönség – természetesen számos mesén keresztül – Berecz András mesemondótól.

Az esten közreműködik Szabó Dániel cimbalomművész, a Népművészet Ifjú Mestere.

Az esemény befejező elemeként jelentkező „Varázsgömb” programunk keretében, ezúttal egy mini-tárlat lesz látható az OSZK gyűjteményének különleges darabjaiból. Az est házigazdája, Dede Franciska irodalomtörténész a Gödöllői Művésztelep alkotóinak meseillusztrációiból válogat és mutat be néhányat.

A program az NKA támogatásának köszönhetően ingyenesen látogatható.

Időpont: 2018. április 19. 17 óra
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári palota, „F” épület, 6. emelet, Díszterem (Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

A KönyvTÁRlat Játékos évadjának előadóival készült interjúk, a Szeretlek Magyarország portálon érhetők el:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/vitray-tamas-onmagam-vagyok-a-kepernyon/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/jatekos-zenek-zenei-jatekok-a-szechenyi-konyvtarban-interju-okovacs-szilveszterrel/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/az-en-szovegemet-melegitonadraghoz-hasonlitottak/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/lackfi-janos-kertkapalashoz-nem-tesztaszurore-van-szukseg/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/rudolf-peter-az-tud-konnyed-lenni-aki-megdolgozott-erte/

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár
, ,