Pas-De-Bridge – Táncoló tütük a Tánc Világnapján

A Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház ebben az évben is látványos flashmobbal ünnepeli április 29-én a Tánc Világnapját. A Pas de Bridge nevű projekt célja, hogy a táncos kedvűek egy 10 perces, színes, táncos forgatag keretében hívják fel a figyelmet a kortárs táncra. Idén a Pas De Bridge a Margit hídról a Müpa előtti térre költözik, így teremtve egy szimbolikus hidat a kortárs művészet, a kortárs tánc és a mozogni vágyók között.

© Kaszner Nikolett

A kortárs tánc nem csak egy művészi önkifejezési eszköz, hanem egy olyan testmozgásforma, amely nemtől és kortól függetlenül formában tart, és a közérzetre is jó hatást gyakorol. A táncakció keretében pedig a tánc megértéséhez és a szabadon történő hozzáféréséhez kínálunk egy hidat. A flashmobhoz bárki csatlakozhat, aki a videómegosztó oldalon előzetesen bemutatott koreográfiát megtanulja (2018-ra új koreográfia készül), nemtől, kortól és táncos képzettségtől függetlenül.

A villámcsődület ötletét 2014 júliusában az Ulm városa által szervezett kulturális projektmenedzseri tanfolyamon fejlesztette ki Bakk Ágnes, a Góbi Rita Társulat producere. A két hetes képzés végén az oktatók 15 projektötletből, egy pitch-verseny során, 4 projektet választottak ki, amelyek megvalósulását a Goethe Intézet is támogatja. Először 2015-ben rendezte meg Magyarországon a társulat a Pas de Bridge flashmobot több, mint 60 résztvevővel. 2016-ban a Nemzeti Táncszínház is csatlakozott a kezdeményezéshez, azóta már több mint 100 résztvevő csatlakozott a táncakcióhoz.

Koreográfia: https://www.youtube.com/watch?v=_bAju8bWXag&feature=youtu.be

Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfRXMFPh03MXj3k–kJxiM_G_tKLYqzoVjFeTh1oLf-2_hy9Q/viewform

2016-os Pas-de-Bridge felvétel: https://vimeo.com/210249555

Az esemény fb oldala: https://www.facebook.com/PasDeBridge/

Forrás: Nemzeti Táncszínház