Esterházy Péter: Az olvasó országa

Közel nyolcszáz oldalas, gigantikus kötetben jelentek meg Esterházy Péter publicisztikai írásai a Magvető Kiadó gondozásában. Az olvasó országa című könyv szemelvényeiből Galgóczy Judit válogatott szövegeket, és rendezett egy irodalmi estet Szövegséták Esterházyval címmel. A Radnóti Színház mutatja be április 15-én, vasárnap, ami egyben a könyv bemutatója is.

Esterházy Péter cikkeiből tizenöt év után jelenik meg újabb kötet. A 2003 és 2016 között keletkezett írások a közelmúlt és a jelen Magyarországáról szólnak, akár a szigorú figyelem soha nem leegyszerűsítő élével, akár az öröm összetéveszthetetlenül finom sokrétűségével; szellemmel és eleganciával. Publicisztikák, esszék, jegyzetek, beszédek: Esterházy jellegzetes műfajai hétköznapjainkról és ünnepeinkről adnak hírt – és arról, hogy e kettő mindig és mindenekelőtt: munka.

„A kötet vázát természetesen az Élet és Irodalomba szánt szövegek adták […] és idetartoznak a >Tenkes[ch] kapitánya< néven írott glosszák is a lap Páratlan oldal rovatából. Az ÉS évtizedeken át volt az író legfontosabb és elsődleges publikálási fóruma a magyarországi sajtóban” – írja a könyv utószavában a szerkesztő, Tóth-Czifra Júlia. A kiadás hat, a kötet egy-egy írásának címét viselő fejezetre osztva, azokon belül pedig időrendben közli a szövegeket.

Az olvasó országa című kötetben szereplő 137 írásból Galgóczy Judit válogatott, ezekből készült a Radnóti Színház Szövegséták Esterházyval című előadása. A kedves néző előtt, aki részt vesz a szellemi túrán, felvázolódik egy korrajz, a rövid szövegeken, töredékeken keresztül szépen apró sétákat teszünk az E.P. világegyetemben. Ahol minden újra és újra érvényét veszíti és nyeri, a szellem körforgása az örökkévalóságban. A szövegsétán Bálint András, Gazsó György, Porogi Ádám, Sodró Eliza és Dés András kíséri a nézőket. A Szövegséták Esterházyval című előadás, amely a könyv bemutatója is április 15-én, vasárnap 19 órakor lesz a Radnóti Színházban.

Plakát: Tóth Andrej

Forrás: Radnóti Színház