Könyvtáros költészet a nemzeti könyvtárból

Az idén 216 éves Országos Széchényi Könyvtár munkatársai, a közgyűjtemény történetében először, kedvenc verseikkel ünneplik a magyar költészet napját. A költeményeket folyamatosan tölti fel az intézmény a közösségi oldalakra. Egészen este tíz óráig követhetik az újabb verseket a felhasználók.

Verselnek a nemzeti közgyűjtemény könyvtárosai. Ugye, ismerős az a könyvtáros sztereotípia, hogy egész nap csak olvasnak a könyvtárosok? No, ez nem teljesen igaz, mert még arra is van idejük, hogy verseket mondjanak!
Huszonhárom verset a könyvtár izgalmas tereiben szavalnak egész nap a munkatársak, melyeket Facebook-eseményen és a Youtube-on is követhetnek a versek, a költészet szerelmesei.


FACEBOOK:
https://www.facebook.com/events/2047196585565923/

Elbéné Mester Magdolna, a Plakát- és Kisnyomtatványtár könyvtárosa ezt az indoklást csatolta választásához:

„Reményik Sándor (1890–1941) a két világháború közötti líra egyik kiemelkedő alakja, sokak számára mégis a közelmúltig ismeretlen maradt. Ennek oka, hogy dacára az elnyert díjaknak, politikai szempontból a rendszerváltásig nem kívánatos személy volt a magyar irodalomban. Magyarsága és a keresztény hite határozta meg életét és természetes hangú költészetét. Szilárdan hitte, hogy a költő a lelkek építésze.

A felvételen a Kegyelem című versének második része hallható.

Érdemes az egészet egyben is elolvasni, mert az oldódás csak az első sorok mély reménytelensége után tud igazi katarzissá fokozódni.”

Reményik Sándor: Kegyelem

http://mek.oszk.hu/01000/01052/html/vers0505.htm#129

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár