Arcvakság – Földi Viktor nyerte a Vesc-Art díjat

Ötödik éve adják át a Vesc-Art díjat egy pályakezdő, fiatal fotóművésznek, akit pályázat útján választ ki a négy tagú szakma zsűri, Auth Attila, Glázer Attila, Puskás Bea és Tóth Pál Sándor. A szervezők minden évben új és új témában írják ki a pályázatot, aminek témája az idei évben az Abszurd volt. A kiírásra több, mint 60 munka érkezett. A kiválasztott négy finalista, Érdi Róbert, Földi Viktor, Olajos Ilka, és Varga Marietta alkotásai a Barabás Villában láthatók még 2018. április 30-ig.

Földi Viktor: Faceblind

Földi Viktor Faceblind című sorozatával nyerte az idei Vesc-Art díjat, aminek értelmében a díjat alapító Vescot Kft 300.000 Ft értékben megvásárol egy alkotást a nyertes sorozatból. A Faceblind című sorozat az arcvakság, a prozopagnózia nevű mentális betegséget dolgozza fel.

„A prozopagnózia magyarul annyit tesz: arcvakság. Igencsak megdöbbentem, mikor tudomásomra jutott, hogy létezik efféle betegség, amiben ráadásul a népesség 2,5%-a szenved. Ezek az emberek nem képesek mások arcát azonosítani, sőt, ha tükörbe néznek, még saját arcukat sem ismerik fel. Munkám megalkotásában az a soha ki nem elégíthető kíváncsiság hajtott, hogy megtudjam, ők mit és hogyan láthatnak valójában? Fotográfiai kísérleteim során a saját környezetem, barátaim arcképeit használtam föl; a különböző arcok egymásra vetülése pedig egy színes, álomszerű látványvilágot eredményezett. Semmilyen jellegű digitális torzítást nem alkalmaztam. A képeket nem illusztrációnak szántam, csupán – vízióm alapján – művészeti megközelítéssel kívántam a felismerhetetlenség jelenségét érzékelhetővé tenni.” – mesél Földi Viktor a Faceblind című sorozatáról.

A Vesc-Art díjat a Vescot Mérnökiroda Kft alapította 2013-ban. Évente új és új témában hirdet pályázatot, amire várja a fiatal, pályakezdő fotóművészek jelentkezését. A Vesc-Art célja, hogy kiállítási lehetőséget biztosítsanak pályakezdő művészek számára, ezen felül a fődíjas alkotó egy képét 300.000 ft értékben megvásárolja a Vescot Kft, ezáltal építve gyűjteményét. Az évente bővülő programba résztvevő művészeknek ezen felül szakmai és önmenedzselési tanácsadást is biztosítanak.

,