Nyomozzunk együtt! – Beszélő holtak – Történeti helyszínelők kiállítás Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban

Szerző: Csikós Erzsébet
Fotók: Tóth Judit Nikoletta

Biztosan mindenki látott már olyan filmet vagy sorozatot, amelyben emberi maradványok vizsgálatával próbálták kideríteni az áldozat személyazonosságát és megtalálni a tettest. Hasonló „nyomozó bőrbe” bújhat a nagyközönség is, ha ellátogat Szegedre, a Móra Ferenc Múzeumba és megtekinti a március 29-én nyílt legújabb, Beszélő holtak – Történeti helyszínelők című kiállítást, amely az SZTE-TTIK Embertani Tanszékkel közösen valósult meg.

A régészek és az antropológusok az ásatások során talált eszközökből, emberi csontokból következtetnek nagy pontossággal arra, hogy kik voltak elődeink, hogyan élhettek, milyen szokásaik és betegségeik voltak. A kiállított csontok és sírokban talált eszközök három termen keresztül kalauzolják a látogatókat, amelyek ezernyi dologról tanúskodnak, és nem is gondolnánk, milyen sok információt rejtenek magukban. Megtudhatjuk például, hogy az emberi maradványokból milyen következtetéseket vonnak le a szakemberek, hogyan történik az ember korának és nemének meghatározása. A medencecsont mérete és arányai alapján például kiderül, hogy az illető férfi vagy nő volt. Láthatunk szörnyű betegségektől eltorzult koponyákat, és elképzelhetjük, milyen deformitások miatt szenvedtek egykoron az emberek, köztük ismert emberek, írók, költők is. Szembesülhetünk az e világtól való búcsúzásunk módjaival, a temetkezési szokásokkal is, amelyek beszélnek az eltemetett személy társadalomban elfoglalt helyéről, életmódjáról, rangjáról és neméről.

A kiállítást látva az ember elgondolkodik azon, hogy jelenlegi tudásunkkal és technikai fejlettségünkkel mennyi mindent tudhatunk meg a körülöttünk levő világról, múltról és jelenről egyaránt, és mindez a tudás hogyan szolgálja jövőbeli fejlődésünket. A puszta tényeken túl nemcsak csontokat láthatunk, hanem elgondolkodhatunk az emberi élet mulandó nagyszerűségén. A termekben járva érzékelhetjük a láthatatlant is, az arcokat, sorsokat és életeket, hallani vélhetjük a hangokat, a tevékenykedő embereket, akik mind mi is vagyunk itt és most a jelenben és egyszer majd mi is ezek leszünk valakik számára a jövőben. A termeket járva a Halotti beszéd és könyörgés kezdő sorai jutottak eszembe: „Látjátok, feleim, szemetekkel, mik vagyunk! Bizony por és hamu vagyunk.” Ám ez a por húsból, vérből, csontból, és ami a legfontosabb észből, szívből és lélekből van összerakva, így téve teljessé rövid, mulandó életünket.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum december 31-ig három teremben megtekinthető legújabb kiállítása a régészet, az antropológia és a természettudományok iránt érdeklődőknek nyújt izgalmas, kihagyhatatlan élményt. Jöjjenek és nyomozzunk együtt!

Beszélő holtak – Történeti helyszínelők – Móra Ferenc Múzeum

A felhasznált idézet forrása:
Halotti beszéd és könyörgés, Pray-kódex, 1200 körül
http://mek.niif.hu/06100/06196/html/kozep0009/kozep0009.html
Letöltés ideje: 2018. április 7.