Titanic – Hasít a hajó, amelyre minden filmimádó fel akar szállni

Szerző: Marity Mira

Képek, karakterek, katarzis – Rendkívül nívós idén a filmes mustra felhozatala

In medias res, vagyis bele a közepébe. Ismét magasra tették a lécet a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál szervezői, és két igen fajsúlyos drámával indították a programsorozatot szerdán az Ódry Színpadon. Az egzisztencialista lételméleti kérdéseket és morált feszegető komor filmek Oroszországból és Szerbiából érkeztek.

A Nem ravasz, nincs agy – csak Oroszország című film műfaji behatárolása nem könnyű. A kiábrándítóan realista stílust felváltja egy Guy Ritchie-s hangulat, a szociodráma átcsap egy humorral átitatott road movie-ba. A címadás intertextualitása kikacsint nyugat felé, de az érzés vigasztalanul kelet-európai, vagy inkább orosz. Viktor, a pitiáner alvilági figura őrült ötlettel akar kilábalni a gyári munka-lepusztult panellakás-gagyi éjszakai klub reménytelen háromszögéből. Felbukkan a múltból rokkant apja, aki gyermekkorában elhagyta. Kettejük egymásra találásáról (vagy éppen végleges eltávolodásáról, az interpretáció szabad) szól az ütős zenékkel kísért film. (Következő vetítés: 04.06., Kino)

A Rekviem J. asszonyért című szürrealitásba folyó szerb dráma és feketekomédia egy középkorú asszony kanosszáját fejti fel, bravúrosan egyensúlyozva a finom abszurd humor és a szívbemarkoló tragikum között. A csehovi karakterek egymásnak feszülése felszínre hozza a néző empátiáját J. asszony iránt (Mirjana Karanovic átütő erejű alakítása). Az özvegy és munkanélküli, gyermekeitől és családjától elidegenedő nő még a saját halálát sem képes sikeresen menedzselni. Szánnivaló pokolra szállása különleges fantáziavilágban teljesedik ki a történet végén, és ez feloldja az ólomsúlyú mondanivalót, az öngyilkosság központi motívumát. (Következő vetítés: 04.07., Ódry)

A komor, mégis reményt felvillantó két narratíva mentén felgördülő események láttán hálásak lehetünk, hogy a Kárpátokon innen születtünk, és nem az Uralon túl. A látószög kiszélesítése persze szükséges, és érdemes látni, érezni és átélni, hogy hogyan élnek az emberek tőlünk keletre. A Titanic remek alkalom erre, és nem csak a Balkánra invitál, hanem például Izlandra is. A sokak által vágyott északi desztináció mindig maradandó atmoszférájú darabokat hoz, így melegen ajánljuk a szekció izlandi filmjeit. Ezeket rotációban vetítik a fesztivál különböző helyszínein. Kötelező darab A hattyú, amely egy 9 éves Sól nevű kislány kálváriájáról és korai felnőtté válásáról szól, meseszép északi természeti miliővel a háttérben (vetítés 04.08., Art+, 04.12., Toldi). Érkezett még a szigetről krimi (Elégtétel), dokumentumfilm (Izlandi gyilkosok), és a rövidfilm felhozatalt is érdemes megnézni annak, aki kíváncsi a varázslatos szépségű zord vidék emberi drámáira.

A 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál április 13-ig tart, a részletes program ezen a linken elérhető. http://titanicfilmfest.hu/idopontok

,