Táncos utazás Kalotaszegtől egy legendás falusi vásáron át a koreográfus elméjébe

A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál programjából idén sem maradhatnak ki a táncelőadások. Napjaink egyik legfontosabb koreográfusa, Wayne McGregor egy különleges önéletrajzi vallomással, a kortárs tánc, a fizikai színház és az akrobatika határait feszegető Alexander Vantournhout és Bauke Lievens alkotópáros egy igazán virtuóz duettel várja a kortárs tánc rajongóit. Foltin Jolán új előadása, a Feketetó egy kis falu legendás vásárát varázsolja a Müpa színpadára, a Duna Művészegyüttes pedig ezúttal Kalotaszegre viszi a közönséget.   

Duna Művészegyüttes © Dusa Gábor

A Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas táncművész, koreográfus-rendező Foltin Jolán ismét egy különleges utazásra invitálja a nézőket. Feketetó című legújabb alkotása egy romániai kis falu legendás vásárának sokszínűségét idézi meg. Április 18-án Appelshoffer János, Mihályi Gábor, Rémi Tünde és Végső Miklós koreográfiáiban a magyar, román, cigány, zsidó és szász tánchagyományok, Kiss Ferenc vezetésével pedig a különböző zenei motívumok kelnek majd életre a színpadon. A Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakos hallgatóihoz Harangozó-díjas táncművészek, gyermektáncosok és olyan kiváló zenészek-énekesek csatlakoznak, mint Herczku Ágnes, Demeter Erika, Eötvös Rémusz és az Etnofon Zenei Társulás.

Herczku Ágnes © Posztós János

A Duna Művészegyüttes mindig is missziójának tekintette, hogy a néptáncot kiemelje a hagyományos műfaji keretek közül, és ezáltal olyan összetett táncművészeti színházi produkciót hozzon létre, amelyben a modern, színházi elemek és a hagyományokat megőrző néptánc és népzene egyenrangú félként szerepelhet.  Április 12-én Juhász Zsolt rendező-koreográfus és társulata Kalotaszegre invitálja a Müpába érkező nézőket. A Szerelmünk, Kalotaszeg című előadás során a táncosok, Berecz István és Narvatil Andrea párosa, és egy autentikus kalotaszegi zenekar segít felfedni a tájegység és tradícióinak szépségeit.

© Andrej Uspenski

Wayne McGregor napjaink egyik legfontosabb koreográfusának számít; szinte az összes vezető nemzetközi társulat számára készített darabokat Milánótól Párizsig, olyan hollywoodi sikerfilmekben működött közre, mint a Harry Potter filmek vagy a Tarzan legendája, de koreografált Grammy-díjra jelölt videóklippet a Radiohead (Lotus Flower) számára is.  2015-ben egy lírai hangvételű produkcióval volt a fesztivál vendége, április 17-én és 18-án pedig egy vakmerő önéletrajzi vallomással érkezik a Trafóba. A tavaly októberben bemutatott Autobiography készítése során a legfrissebb technológiákért lelkesedő McGregor megengedte, hogy a teljes genetikai állományát feltérképezzék vezető genetikusok, hogy aztán ezt a biológiai kutatást állítsa színpadra. Így született meg a 23 kromoszómapár mintájára 23 koreográfiai etűd, amelyek a koreográfus saját emlékeiből és az őt ért hatásokból táplálkoznak. Ezeket az elemeket pedig random összekeveri esténként, majd ezt az esetleges szelekciót állítja színpadra, vagyis gyakorlatilag soha nem lehet kétszer ugyanazt látni.

Company Wayne McGregor: Autobiography © Andrej Uspenski

A belga alkotópáros Alexander Vantournhout és Bauke Lievens darabja a kortárs tánc, a fizikai színház és az akrobatika határmezsgyéin mozog. A duett mindkét szereplője komoly táncos és újcirkuszi múlttal rendelkezik: Vantournhout a brüsszeli Cirkuszművészeti Egyetemen és az Anne Teresa de Keersmaeker által vezetett rangos kortárstánc iskolában, a PARTS-ban csiszolta tudását, míg Raphaël Billet a tilburgi Cirkusz- és Előadóművészeti Akadémián akro-tánc specializáción tanult. Hozzájuk csatlakozott a dramaturg és újságíró Bauke Lievens. A Raphaël az egymásrautaltságról, kiszolgáltatottságról, bizalomról és vágyról mesél három estén át egy aktív és egy passzív test különös duettjén keresztül.

Alexander Vantournhout & Bauke Lievens: Raphaël © Bart Grietens

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg a 37. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, és természetesen 2018-ban sem marad el, ám idén rendhagyó módon az eseménysorozat záróakkordja lesz a sokak által várt és szeretett, a várost átszelő összművészeti kavalkád, a több száz hivatásos és amatőr táncost is felvonultató Fesztiválzáró Promenád.

A fesztivál néptáncbemutatóiról a legfrissebb Müpa Magazin 54-55. oldalán talál további érdekességeket: https://issuu.com/mupabudapest/docs/mupa_2018_03_04_web/54

A különleges darabokról további érdekességek olvashatók a BTF Magazin 18-19. oldalán:

https://issuu.com/budapestitavaszifesztival/docs/btf_magazin_2018/20

További 12 meglepő tény Wayne McGregorról a BTF megújult blogján: http://btf.blog.hu/2018/02/17/harry_pottertol_a_radioheadig

Feketetó
2018. április 18., 19.00
Müpa — Fesztivál Színház

Közreműködik: Herczku Ágnes, Demeter Erika, Eötvös Rémusz – ének, Harangozó-díjas táncművészek, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakos hallgatói (tanszékvezető: Hortobágyi Gyöngyvér), a Bartina Néptánc Egyesület gyermektáncosai (művészeti vezető: Matókné Kapási Julianna), az Etnofon Zenei Társulás zenészei
Zene: Cserepes Károly, Kiss Ferenc
Zenei vezető: Kiss Ferenc
Szöveg: Balog Robert
Díszlet: Zeke Edit
Jelmez: Bobor Ágnes
Koreográfusok: Appelshoffer János, Mihályi Gábor, Rémi Tünde, Végső Miklós
Színpadra állította: Foltin Jolán, Novák Eszter
Rendező, koreográfus: Foltin Jolán

További információk: https://btf.hu/program?id=95432
Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/154783211892509/

Duna Művészegyüttes: Szerelmünk, Kalotaszeg – bemutató
2018. április 12., 19.00
Müpa — Fesztivál Színház

Közreműködik: Navratil Andrea, Berecz István, kalotaszegi adatközlők – ének, Göncöl Zenekar
Zene: Dulai Zoltán, Kelemen László, Pál István „Szalonna”
Látvány, díszlet: JuZso
Jelmez: Furik Rita
Fény: Lendvai Károly
Animáció: Samu Bence
Táncmester: Gyémánt Ádám
Koreográfusok: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Juhász Zsolt, Mihályi Gábor
Rendező: Juhász Zsolt

További információk: https://btf.hu/program?id=97963
Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/929017443927984/

Alexander Vantournhout & Bauke Lievens: Raphaël
2018. április 12-13-14., 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Előadják: Raphaël Billet, Alexander Vantournhout
Alkotók: Alexander Vantournhout, Bauke Lievens
Dramaturg: Bauke Lievens

További információk: https://btf.hu/program?id=95786
Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1949852585270372

Company Wayne McGregor: Autobiography
2018. április 17-18., 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Előadják: Rebecca Bassett-Graham, Jordan James Bridge, Travis Clausen-Knight, Louis McMiller, Daniela Neugebauer, Jacob O’Connell, James Pett, Fukiko Takase, Po-Lin Tung, Jessica Wright
Koncepció és rendezés: Wayne McGregor

További információk: https://btf.hu/program?id=95791
Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1385333268187141

Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál