Debussy előtt tiszteleg a Nagy János Trió

Új nagylemezén Claude Debussy munkássága előtt tiszteleg a Nagy János Trió. A száz éve elhunyt francia zeneszerző folyamatos inspirációt jelent a dzsessz zenészek számára, így néhány művének újragondolása szerepel a Jazz de Lune Debussy 100 című lemezen, amit a Music Fashion Kiadó gondoz. A Nagy János Trió dvd-felvétellel egybekötött lemezbemutató koncertje 2018. április 12-én lesz a Három Holló Közösségi Térben.

Nagy János Trió

Debussy kora egyik legizgalmasabb alkotója volt, aki számtalan helyről, köztük a dzsessz muzsikából merített ihletet, és ezzel új távlatokat nyitott a komolyzenében. Száz évvel a halála után a francia komponista még mindig inspirációt jelent. Nagy János Erkel-díjas dzsessz zongorista-zeneszerző és Frankie Látó hegedűművész öt éve duólemezen dolgozott fel néhány Liszt- és Debussy-szerzeményt, most pedig kizárólag Debussy munkáinak újragondolásával tölt meg egy albumot a Nagy János Trió. A Jazz de Lune Debussy 100 című lemezen a művészek arra vállalkoznak, hogy a Debussy-művek témáit, illetve rövidebb tételeit a dzsessz formanyelvéhez igazítva, sok improvizációval megtűzdelve alakítsák saját zenei egyéniségükhöz. Kreatív, improvizatív megközelítéssel értelmezik a klasszikus témákat, ahogy még soha nem hallottuk ezeket. Stílusuk egyetlen műfajba sem sorolható. Játékuk az improvizációra épül, nehéz nem észrevenni a komoly, megfontolt, de mégiscsak játékos megközelítést. Akik ismerik az eredeti műveket, hálásak lesznek, mert olyan érzéseket, világokat mutatnak meg a darabokból, amiről még csak nem is sejtették, hogy bennük van.

Az impresszionizmus zenei felfogása hasonló ahhoz, ahogyan mi gondolkodunk a dzsesszről. Számomra is elsősorban a hangulat a fontos, valamint a folyamatos változás úgy, hogy lehetőleg kerüljük az ismétlődéseket. A lemezen rengeteg improvizáció van, hiszen sokszor elmerengünk az eredeti művön. Éppen ezért talán nem is feldolgozásokról, hanem újragondolásról, vagyis végső soron új művekről van szó. A Jazz de Lune Debussy 100 című album egyfajta folytatása az öt évvel ezelőtti duólemezünknek, ugyanakkor érettebb és összeszedettebb, nélkülözi a kifejezett koncertdarabokat. A Golliwoogs Cakewalk például egészen más köntöst kapott, eltűnt belőle Ellington– tette hozzá Nagy János.

A Nagy János Trió (Nagy János-zongora, Frankie Látó – hegedű, Joubert Flóra –dob) a lemez négy darabjában kiegészül Vincent Mascart szaxofonművésszel, két számban pedig a Free Style Chamber Orchestra közreműködik. A Jazz de Lune Debussy 100 című albumot a Music Fashion Kiadó gondozza, a lemez már elérhető az ismert lemezboltokban és online felületeken.

A Nagy János trió Jazz de Lune Debussy 100 című új nagylemezének dvd-felvétellel egybekötött lemezbemutató koncertje 2018. április 12-én (csütörtök) 20 órakor lesz a Három Holló Közösségi Térben (1052 Budapest, Piarista köz 1., bejárat a Szabad sajtó úton). A koncerten Vincent Mascart is fellép a trióval.

https://www.facebook.com/events/207292353370420/

Bővebben:

https://www.facebook.com/janosnagyofficial/

https://www.facebook.com/haromhollo/

http://musicfashion.hu/fooldal