A Liszt Akadémia bemutatkozik Rómában

Ma délután kerül sor a Római Magyar Akadémia Liszt termében (Falconieri Palota – Via Giulia, 1) a Liszt Akadémia római bemutatkozására.

A rendezvény 17.30 órakor Szalai András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszék tanárának rövid bevezetőjével veszi kezdetét, majd 20.00 órakor az egyetem  növendékeinek a koncertjével folytatódik.

Szalai András előadása során felidézi az Akadémia történetét, tevékenységét különös tekintettel a 2013.évi intézményi változásokra, illetve röviden illusztrálja a több mint 140 éve működő egyetem kamarazenei hagyományát, egykori tanárait (Weiner, Kurtág, Mihály)  valamint a jelenlegi kamarazenei oktatást, annak kiemelt szerepét.

Az előadást követő koncert első felében a római közönség Shostakovich és Rachmaninov darabokat hallhat Lachegyi Rózsa (hegedű), Márkus Ágnes (gordonka), Kovács Gergely (zongora) előadásában, majd a koncert második felében Soós Máté (hegedű), Soós Áron (hegedű), Soós Előd (brácsa), Aranyos János (gordonka) előadásában Schubert és Bartók darabok fognak felcsendülni.

Közismert, hogy az  1875-ben alapított Zeneakadémia az egyetlen a Liszt Ferenc nevét viselő intézmények közül, amelynek létrehozásában maga Liszt is tevékeny szerepet játszott. Az viszont talán kevésbé ismert, hogy a világhírű római Szent Cecilia Konzervatóriumot is Liszt tanítványok alapították.

A két intézményt több évtizedes együttműködés köti össze, melynek keretében évente több vendégelőadó professzor és ösztöndíjas növendék keresik fel a római Konzervatóriumot..

A Liszt Akadémia római jelenlétét a Római Magyar Akadémia is erősíti, évente több növendék és tanár lép fel előadóművészként a Falconieri Palota Liszt termében.

Forrás: Római Magyar Akadémia