Béres Ilona és Fodor Tamás a Magyar Színházban​ – premier április 27​.

Ionesco életvégi tragikus tréfájában A székekben találkozik színpadon először Béres Ilona és Fodor Tamás. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy két olyan színészlegenda talál most egymásra a Magyar Színház színpadán, pontosabban a Sinkovits Imre Színpadon, akik talán csak tényleg erre a lehetőségre vártak, hogy összegezzék színészi és színházi tapasztalataikat.

Béres Ilona és Fodor Tamás © Semsei Eszter

Fodor Tamás és Béres Ilona ​egymástól eltérő utat járt be.
Fodor Tamás az alternatív színházak felől​ érkezett​, színészként, rendezőként, színházalapítóként (még szinkronrendezőként is) működött az évtizedek alatt, míg Béres Ilona a hagyományos kőszínházi karrierjéből kirándult időnként az alternatív irányba, óriási érdeklődéssel kísérve.

Ionesco: A székek tragikus tréfája lehetőséget ad a két művésznek arra, hogy maró öniróniával és humorral mutassák meg mindazt, amit az ő életkorukban a színházról, az életről, a párkapcsolatokról, a társakról, a világról – ne szépítsük, mirólunk – tudniuk lehet.

Béres Ilona © Semsei Eszer

A székek​,​tartalmát tekintve egy öreg házaspárról szól, akik egy tenger övezte kis sziget tornyában élnek​,​és a férfi a nagy és végső életigazságát még utolsó erejével megosztaná a világgal. A világ erre csak a maga módján vevő. A kinyilatkoztatásra érkező vendégek láthatatlanok​,​és csak a színpadon elszaporodó székek száma jelzi, hogy egyáltalán vannak.
​A darab mulatságos, elgondolkodtató és megnevettető.

Az előadás rendezője Szabó K. István.A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemről indult, művészeti vezetőként, főrendezőként dolgozott Romániában, aztán Németországban és az  Egyesült Államokban is. A Magyar S​zínházban ez a második rendezése, az előző Visky András: Júlia című darabja volt. ​

Videó: Havas Györgyi

Honlap:​ http://pestimagyarszinhaz.hu/szekek/

Forrás: Magyar Színház