Április, az utazások hónapja

Premiert tartunk a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködésben, kínai turnéra indul a Háry János, az Andrássy útra pedig négy bábszínházból hat előadás érkezik.

A Budapesti Tavaszi Fesztivállal hagyományosan jó együttműködést ápol a Budapest Bábszínház: két éve a Kabaré, az előző évadban a Holle anyó bemutatóját tartottuk a főváros kulturális életének meghatározó programsorozatával együttműködésben, idén pedig a népszerű Dániel András-mese, a Mit keresett Jakab az ágy alatt? április 18-i premierje zajlik a fesztivál alatt. A fiatal alkotócsapattal – Szenteczki Zita rendező, Kautzky-Dallos Máté dramaturg, Horváth Márk és Rumi Zsófia tervezők, Tarr Bernadett Zeneszerző – készülő előadás különlegességét az interaktivitás adja, ugyanis a játékban végig számítunk a kisiskolás nézők közreműködésére és segítségére.

Mit keresett Jakab az ágy alatt? (próba) © Éder Vera

A társulat április 23. és május 6. között Kínában turnézik. A Kodály-év keretében, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében a távol-keleti ország három városában, Sanghajban, Pekingben és Senjangban látható a Háry János. Szőnyi Kató rendezését új szereposztásban, felfrissítve, de a tradicionális folklórból táplálkozó, Koós Iván és Bródy Vera által megálmodott látványvilágot megtartva tűztük repertoárra a 2017/2018-as évadban.

Háry János © Gálos Mihály Samu

Egy másik produkciónk is utazik, igaz, nem olyan messzire: a Tíz emelet boldogság a kecskeméti Ciróka Bábszínházba kapott meghívást.

Az Andrássy úti színháztermeink nem maradnak üresen erre az időszakra, a BÁBU Fesztivált követően ismét vendégeket fogadunk. A szombathelyi Mesebolt Bábszínház Az elvarázsolt testvérek, a debreceni Vojtina Bábszínház a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála, a kecskeméti Ciróka Bábszínház a Rigócsőr király című előadásait játssza, Fabók Mancsi Bábszínházából pedig három produkciót, Vitéz László és Vas Juliska, valamint A székely menyecske meg az ördög történetét ismerhetik meg, a felnőttek pedig a Kapós Böskét láthatják.

Ebben a hónapban is lesz Esti mese: az április 6-án látható A csomótündér Gimesi Dóra meséjéből készült, témája a válás. A Bábszínház 7x keretében az egyik legnehezebb technikába, a komoly koordinációt igénylő bunrakuba kaphatnak betekintést az érdeklődők április 21-én.

Forrás: Budapest Bábszínház

,