Kulturális kalandtúrán – Szubjektív invitáló a 38. Tavaszi Fesztivál programjaira 1.

Szerző: Böjtös Kinga

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kulturális tavasz 2018-ban is március 30-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal kezdődik és több, mint három héten át tartja izgalomba a feltöltődésre vágyó, kultúrára szomjazókat. S bár a programok műfajukat tekintve rendkívül sokszínűek, a legszebb mégis az a kohéziós erő, melyben a főváros legfontosabb kulturális intézményei, legizgalmasabb helyszínei együtt gondolkodnak, szervezetten összeállnak az előadások sikere és a közönség megelégedése végett.

Fotó forrása: BTF

Így van ez az immár 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál alkalmával is. Nekem már a műsorrend áttekintése, az egyes előadók megismerése, az ízelítő videók megtekintése is egy egész délutánt felölelő élmény. A jegyrendelés pedig egy kőkemény logisztikai művelet és önismereti gyorstalpaló is egyben: mi is érdekel engem igazán, nyitott vagyok-e az ismeretlenre, fel tudom-e dolgozni a sokféle hatást, hívjak-e magammal másokat is a programra, vagy hagyjam, hogy egyedül hasson rám?

A kérdések és válaszok mentén kialakult lista ezért nagyon szubjektív. Sőt, úgy hiszem, hogy mindenkinek van egy saját műsorrendje! Íme az enyém, első felvonásban, 10 tétellel:

Március 30.: A 36. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitójára látogattam a Capa Központba, mely évi rendszeres program nálam. Az esemény több, mint három évtizede a magyar fotóriporterek, a fotográfia ünnepe és hosszú évek óta a Budapesti Tavaszi Fesztivál része. Számomra ez társasági esemény, gondolatébresztő program és a világ megismerésének egyik módja.

20. Magyar Sajtófotó Kiállítás © Moha

Március 31.: A PONT FESZTIVÁLON kezdek a Várbazárban, ahol a magyar hagyományok mellett a mediterrán térség húsvéthoz köthető szokásaival hangolódunk az ünnepre, már kora délelőttől. Felnőttek és gyerekek is bőven találnak élményt a 2 nap folyamán, de én leginkább két esti programra hegyezek. Egy régi nagy kedvenc, Szalóki Ági népzenei ihletésű koncertjét hallgatom meg, de előtte egy igazi unikum, a „Cuncordu e Tenore de Orosei” szardíniai énekegyüttes szenvedélyes műsorát várom. Hallgassunk bele:

Pont Fesztivál: Szalóki Ági © Dif Ferenc

Április 1.: Irány az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol egy friss hazai formáció, az InFusion Trio adja elő a  Stardust c. lemezét, többféle műfajból érkező vendégénekesnőkkel. A 2011 végén alakult együttes tagjai otthonosan mozognak mind a klasszikus, mind a könnyűzene területén. Különleges hangszereiken – pl. elektronikus hegedű és cselló, elektronikus dob, effektek, looperek –  új színezetet kapnak az ismerős dallamok. Barátokkal a legjobb program!


2-án este hajóra szállok kamasz gyermekeimmel, hogy a Braids nevű a kanadai kísérleti pop/art-rock formációt meghallgassuk, akik először lépnek fel nálunk. A bemelegítésről a hazai Belau gondoskodik, akiket legutóbb nagyon megkedveltem ugyanitt, az A38 színpadán! Jó este lesz, ki tart velünk?

3-án műfajt váltok és magammal viszem anyukámat. 18 órakor a klasszikusoknak hódolva lájkoljuk Herendet, azaz a világhírű manufaktúra „I Like Herend” c. kiállítását a Müpában. Majd vissza az Uránia Nemzeti Filmszínházba, ahol a Chopin University Big Band filmzene-koncertje vár. A Chopin Zeneművészeti Egyetem egykori és jelenlegi növendékeiből álló big band a filmtörténet legnagyobb klasszikusaiból állította össze koncertjének műsorát, két nagyszerű énekessel.

4-én egy különleges, fantázia-crossover produkcióra megyek, melyet az általam régóta csodált Zoób Kati jegyez „Fairy Tale Haute Couture” divatbemutató néven. Az összművészeti show a divat optikáján keresztül mesél a múltról, a jelenről és a jövőről, a zenét és az öltözékeket használja a szereplő karakterek átalakulásához, ezzel szimbolizálva a különböző országok népeinek egyéniségét, kultúrájuk szépségét. Helyszín a Pesti Vigadó, divatőrült barátnők készüljetek! 

Katti Zoob – Fotó forrása: BTF

6-án alámerülök az Akvárium Klub és a kortárs elektronikus zene, a „Tale of Us” világába, mert nekem felér egy meditációval ez az alternatív műfaj. Az eléggé menő DJ–producer páros specialitása, hogy újrateremti az elektronikus zene hagyományait és a technót kombinálják pop-, nu-disco-, sőt rockdallamokkal is. Hű, ez zúzós lesz, menjünk külön kocsival…

7-én este, a hazai könnyűzene állócsillaga, Ákos ötvenedik szülinapjára vagyok hivatalos, melyet két koncerttel ünnepel a Müpában, ezt ígérve a vendégeinek: „helyszínhez méltó előadást tervezünk, de nem maradhat el az elmúlt három évtized néhány vicces vagy izgalmas pillanatának megidézése sem”. Köszönjük, ott leszünk, mert bírjuk Ákost!

11-én újra felkapom anyukám, hogy nosztalgiázzunk egyet a „KOVÁCSKATI Symphonic Live” koncertjén, a Pesti Vigadóban. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, színésznő, dalszövegíró, minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője  az 50 éves pályafutása alatt sikert sikerre halmozott a rock, jazz, beat, funk, blues, soul, rock and roll, hard rock, spirituálé, rockopera, de főleg a tánczene műfajában. A koncert e gazdag életmű sokszínű világába kalauzol engem, mamámat és a húszéveseket egyaránt.

A listámnak még korán sincs vége, csak a terjedelem befogadhatósága miatt tartok szünetet, a második félidő később következik. Igen, jól tudom, sokféle műfaj és produkció kimaradt a saját programból, de azokat meghagyom Önöknek. Válogassanak a fesztiválnaptárból kedvükre és amire még sikerül, vásároljanak jegyet. A kultúráért megéri, az élmény a miénk marad!

A fesztivál honlapja: https://www.btf.hu/