Hannah – A buddhizmus útja Nyugatra

Szerző: Vass Edit

Mindig elismerően tekintek azokra a nőkre, akik szenvedélyesen tudtak hinni a maguk választotta eszmében, és azzal befolyást tudtak gyakorolni szűkebb vagy tágabb környezetükre. A történelemből számos ilyen példát lehetne felsorolni, de olyat keveset, amikor nem az egyéni érdek vezette az illetőt, hanem a szeretet és egy valódi küldetéstudat. Az ilyen nők egyike Hannah Nydahl, akiről a 2014-ben készült dokumentumfilm végre Magyarországon is vetítésre kerül.

Hannah Nydahl

A Hannah – A buddhizmus útja Nyugatra című film egy különleges nőről szól, akinek az élete összefonódott a maga választotta küldetéssel. A dán származású Hannah és férje, Ole Nydahl kérdéseire sem a kereszténység, sem az akkor virágkorát élő hippi mozgalom nem adta meg a megfelelő válaszokat. Kíváncsiságtól hajtva az 1960-as évek végén jutottak ki először Nepálba, ahol találkoztak Lopon Tsechu Rinpoche lámával, majd az ő közbenjárásával Őszentsége a 16. Karmapával, a „jógik királyával”, akinek első nyugati tanítványai lettek. Néhány év tanulás után Hannah és Ole azt a feladatot kapta a Karmapától, hogy vigyék Nyugatra a buddhista jógi irányzat tanításait azoknak, akik érdeklődnek iránta. Férjével közösen fordították le a buddhista szövegeket és gyakorlatokat, visszatértek Európába, ahol megkezdték egész életükre szóló hivatásukat. Az első néhány év kihívásai sem tántorították el a házaspárt, közösségi média híján az emberek egymástól értesültek a tibeti buddhizmus közvetítőiről. Központokat alapítottak, ahol egyedülálló módon nyugati, modern tapasztalatokkal átszőve magyarázták el Buddha ősi tanításainak lényegét. Később szerte a világon tartottak előadásokat Dél-Amerikától Oroszországig, miközben folyamatosan tartották a kapcsolatot a buddhista vallási vezetőkkel.

Ole és Hannah Nydahl

A film magyar származású rendezője, György-Kessler Márta, 1990-ben találkozott először Hannahval és férjével, éveken át dolgoztak együtt, majd 2009-ben született meg az ötlet, hogy történetüket megírja egy könyvben, ami helyett végül ez a dokumentumfilm látott napvilágot. Az alkotók Hannah életét és munkásságát járják körül a kezdetektől egészen 2007-es haláláig. A filmet interjúkból, személyes visszaemlékezésekből, korabeli videófelvételekből, fotókból, magánlevelekből állították össze, hogy bemutassák egy kivételesen példaértékű és rendkívüli nő megható történetét. Ez a dokumentumfilm nemcsak azoknak ajánlott, akik érdeklődnek a buddhizmus iránt, mert a Hannah életét bemutató alkotás lenyűgöző és inspiráló lehet bárki számára. Ennek a törékeny nőnek az ereje, vitalitása lesüt a vászonról, a különböző felvételeken látható mosolyából, gesztusaiból végtelen nyugalom, magabiztosság és szeretet árad, ami egészen elvarázsolja a nézőt.

Hannah Nydahl


Hannah – A buddhizmus útja Nyugatra
dán-angol-magyar történelmi-életrajzi dokumentumfilm, 90′

Vetítések:
2018. 04. 04. 19:00 – 2018. 04. 05. 19:00 óra – Budapest ZHAO ZHOU Filmklub
2018. 04. 11. 19:00 óra Szombathely AGORA – Savaria Filmszínház

Fotók forrása: Connected Pictures