Lőrinczy Attila: Balta a fejbe – 2018. április 20., Magyar Színház

Ricsi családjának havi bevétele nettó százmillió. Ebből bőven jut neki életre, kocsira, szórakozásra, bármire. Bár tragikusan korán elvesztette apját, mégis ő a példaképe, hozzá lenne hasonló, mindent megtenne, hogy hű legyen a benne élő mindenre elszánt, győztes apa emlékéhez. Meg is tesz mindent. Bizonyítani akar. Az elismeréséért bevállal bármit, és a bármi be is következik. Dominószerűen követik egymást az egyre elfajuló események. Alkohol, kártya, drog, széthulló család, piti svindlerek, erőszak, gyilkosok, szellemek, szerelem, vér. Ricsi pedig elhatározza, hogy gazember lesz.

© Szombat Éva

A tehetetlenség érzése az egyik legfeszítőbb. Ha nem tudsz hatással lenni az eseményekre, a másik emberre, önmagadra. Felismered, hogy rossz úton jársz, mégsincs erőd fordítani sorsodon. Mindvégig küzdened, szeretned, gondoskodnod és gondolkodnod kell, hogy végül ráébredj, mindannyian szeretve vagyunk. Valahogy.

Az előadás főszereplője Vilmányi Benett eh. akit a Terápia HBO-sorozatból ismerhetett meg az ország.

Ricsi nagyapja szerepében vendégként Kovács Zsolt látható. Ő a nagy kaposvári időszak egyik vezető színésze volt, Mohácsi János, Babarczy László, Ascher Tamás előadásaiban nyújtott emlékezetes alakításokat. A Moszkva tér és a Van, valami furcsa és megmagyarázhatatlan kultfilmek főszereplője.

Anna szerepét Móga Piroska játssza, a Magyar Színházban már sokan látták és a nemrégiben mozikba kerülő Viszkis film sikere miatt ma már országszerte ismerik a Kaposvári Egyetemen végzett fiatal színésznőt.

Olvasópróba © Juhász Éva

Ricsi anyja Erzsébet szerepében a fanyar humorú, metszően ironikus és rendkívüli érzékenységű Csarnóy Zsuzsát láthatják majd a nézők. Ő sem először játszik a Magyar Színházban, sokaknak ismerős lehet a Muzsika hangjából, vagy a Sugar című musical-ből.

Az előadás látványtervezője Pater Sparrow, akinek sajátos képeit, kísérleti, misztikus vizuális kommunikációját, látványvilágát nem csak magyar és külföldi nagyjátékfilmekből, hanem más neves színházak (Madách, Radnóti, Ram Colosseum) előadásaiból is ismerheti a néző.

Az előadás rendezője a Magyar Színház színésze Horváth Illés. Két évvel ezelőtti első rendezését Szálinger Balázs: Köztársaság című darabját a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázison majd a Trafó nagyszínpadán mutatták be. Ezért a munkájáért Mátyás Irén díjat kapott. Színházi szerepei mellett szinkronizál és számos filmben is szerepelt. Hozzá köthető az utóbbi idők egyik fontos fővárosi kulturális közösségépítő projektje a Pesti Kitérő megszervezése is.

A további szerepekben: Takács Géza, Hámori Ildikó, Gáspár Kata, Gémes Antos, Bede-Fazekas Szabolcs, Kálid Artúr, Dunai Csenge eh. látható.

Lőrinczy Attila nagyszabású Shakespeare parafrázisa összetett módon ábrázolja az ember esendőségét. Műfaja, stílusa ennek megfelelően sokrétű. Abszurd helyzetei, bizarr karakterei vígjátékiak, miközben végig ott lapul mély érzékenységük. Közege modern, nyelvezete egyszerre klasszikus és mai, fennkölt és trágár. A darabban jócskán van erőszak, családi kapcsolatok összekeveredése, vannak lúzerek, megjelennek kísértetek. Mindeközben izgalmas, fordulatos krimi, pergő cselekménnyel. Míg a halál el nem választ…

Lőrinczy Attila: Balta a fejbe – tragikomédia két részben, Bemutató: 2018. április 20., Magyar Színház

Forrás: Magyar Színház