Április húrjai – Programok az Óbudai Társaskörben

A gitár mindig szívesen látott vendég az Óbudai Társaskörben, a havonta szokásos gitáresteken kívül áprilisban többször is megszólal: első koncertünkön utazásra indulunk társaságában, más hangszerek bekapcsolódásával (2018. április 5., csütörtök 19 óra Magyar képek / Spanyol tájakon – A Musiciens Libres koncertje). 

Magyar képek / Spanyol tájakon

A hónap közepén a szaxofonnal társulva házimuzsikálásban vesz részt a gitár (2018. április 18., szerda 19 óra Óbudai Capriccio – Házimuzsika Mácsai János zenetörténésszel, Götz Nándor – szaxofon és Csáki András – gitár koncertje). 

Óbudai Capriccio – Házimuzsika Mácsai János zenetörténésszel

Dzsesszes arcát is megmutatja a hangszer a hónap vége felé nagyszerű művészek tolmácsolásában: Micheller Myrtill jön hozzánk, hogy sokoldalú énektudásával elkápráztasson, virtuóz gitárkísérője: Pintér Tibor (2018. április 22., vasárnap 19 óra Voice&Guitar).

Voice&Guitar

A hónapot záró hangversenyünkön a gitárosok két fontos zeneszerzője előtt tisztelgünk (2018. április 25., szerda 19 óra Gitármuzsika Óbudán – Manuel és Mario 70+50 – Szilvágyi Sándor gitárestje, közreműködik: Staccato Énekegyüttes, Granik Anna – zongora).

Mielőtt a többi hangszer megsértődne, gyorsan áruljuk el, hogy a zongora, a hárfa, a különleges viola da gamba és természetesen az emberi hang is megszólal nálunk áprilisban – énekelve és beszélve is.

Vilmos napján a friss Liszt-díjas hegedűművész, Oláh Vilmos sorozatának harmadik részében nagyszerű karmester kollégákkal beszélget és zenél együtt. Mesterségének két kiválóságát korban mintegy harminc év választja el, de összeköti őket a szakma és a zene szeretete, mely megszakítás nélkül megy tovább. A beszélgetés közben természetesen muzsika is lesz: a karmesterek zongorához ülnek, és meglepetés négykezest játszanak,  Oláh Vilmos hegedül. Hagyomány, folytonosság és új távlatok (2018. április 6., péntek 19 óra  Attacca – Megszakítás nélkül, az est vendégei Kovács János és Farkas Róbert). 

Kovács János, Farkas Róbert

Bartók, Kurtág és Ligeti népzenei ihletésű művei szerepelnek vasárnapi színes műsorunkban (2018. április 8., vasárnap 19 óra Vissza a gyökerekhez – Hagyományőrzés zongorával, Visnyai Viktóriazongora, hegedű, Vizeli Bálinthegedű, Vizeli Mátébrácsa, hegedű, gitár, Egervári Mátyásduda, ütőgardon, dob, Tímár Mártonnagybőgő, Bacsó Lillatánc, Berecz Istvántánc, furulya).

Vissza a gyökerekhez – Hagyományőrzés zongorával

Mintegy százévnyi francia zenét ölel át a program, melyen szoprán és hárfa hangok a századforduló francia világába kalauzolják a közönséget (2018. április 9., hétfő 19 óra Francia est  Zemlényi Eszter – szoprán Farkas Mira – hárfa). 

Francia est

A költészet napi játék során versekkel és költőkkel ismerkedünk, ebben segítségünkre lesznek Tóth Réka Ágnes történetei mellett a Mojzer Kiadó verses hangoskönyvei is. A helyes válaszokat természetesen hangoskönyvvel jutalmazzuk. Az esten közreműködik: Bálint András (2018. április 11., szerda 19 óra A költészet napja – Játék és költészet 7×10 percben).

Két nap múlva, Esterházy Péter születésnapjának előestéjén barátai: Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál, Dés László és Dés András emlékeznek az íróra. Dés László szavaival ajánljuk az estet:

„Mi heten – Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Esterházy Péter, valamint Dés László, Barcza Horváth József és Dés András, hosszú ideje léptünk fel együtt, Budapesten és mindenfelé, ahová hívtak bennünket. Mondhatni, összeszokott társaság voltunk, jól éreztük magunkat a fellépéseken és azon kívül is így együtt. Barátság ez, olyan, ami egymás tiszteletén és szeretetén alapul. Péter elment 2016. július 14-én. A veszteség mindnyájunkat letaglózott, igazából máig feldolgozhatatlan. Hiszen nem csak egy nagy írót, de egy egészen kivételes embert veszítettünk el, aki körül úgy keringtünk, mint a nap körül a bolygók. Az utolsó fellépésünkön, amire Ő már nem tudott eljönni, és mi mindnyájan felolvastunk az írásaiból, levélben üzent a közönségnek:

Gyerekkoromból felsejlik egy emlék: „Magyar hangja, Láng József”. Az én hangom, a magyar hangom most a barátaim hangja. Igyekeztünk vidám hangokat és csöndeket választani. Felhőtlen jó szórakozást kívánok.

Ez az idézet is azt mutatja, hogy az utolsó pillanatig képes volt még a halálos betegségén is felülemelkedni, ironizálni, játszani, emberséget mutatni!”  (2018. április 13., péntek 19 óra Szó és Zene – Esterházy-est). 

A Kék Duna Koncert-Szalonzenekar története 1997 novemberében kezdődött Budapesten. Ekkor találta meg Berki Sándor hegedűművész azokat a társakat, akiket keresett: Kassai Róbertet (zongora), Bánzi Richárdot (cselló) és Puporka Jenőt (nagybőgő). Magasra tette a mércét: csak zeneakadémiai végzettségű művészeket hívott, akik egyaránt otthon vannak a szalonzenei és a klasszikus zenei koncertrepertoárban. A Társaskörhöz sok szálon kötődő együttes nálunk ünnepli sikeres pályafutásának 20. évfordulóját (2018. április 15., vasárnap 18 óra Összecsendül négy pohár).  

Összecsendül négy pohár

A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös koncertünkön XIV. Lajos, a Napkirály kedves zeneszerzőjére és gamba játékosára emlékezünk. Marin Marais halálának 290. évfordulóján Szászvárosi Sándor viola da gamba művész és barátai tisztelegnek a „Minden reggel” című filmből is jól ismert zeneszerző munkássága előtt (2018. április 19., csütörtök 19.30 óra Marais 290  Szászvárosi Sándor – viola da gamba, Nagy Réka – continuo viola da gamba, Davidovits Igor – lant, Tegyei Zoltán – csembaló). 

Baranyi Ferenc szerint a líra többféle módon lehet jelen az opera színpadon: a cselekménybe beiktatott megzenésített versként, érzelmes áriaként, de akár létezett vagy költött költők személyében is. A népszerű sorozat IV. részében a műsort nem csupán eldalolt, de elmondott versek is fűszerezik (2018. április 23., hétfő 19 óra Az opera négy évszázada IV. Költők és komponisták – Líra a zenés színpadon). Szőke Cecília

Forrás: Óbudai Társaskör