Digitalizált pincekincsek

Idén lesz öt éve, hogy a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. jogelődje, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet 2013-ban létrehozta a MaNDA DB-ét. A kulturális adatbázis közgyűjteményi és közművelődési partnerintézmények által feltöltött digitalizált kulturális tartalmakat gyűjti és teszi közzé az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana oldalán.

Fortepan CC BY-SA

Az eltelt öt év alatt több mint 170 különböző típusú közművelődési és közgyűjteményi intézmény csatlakozott a társaság által koordinált Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Programhoz és több mint fél millió rekorddal és kilenc millió hozzátartozó metaadattal gyarapította az online gyűjteményt.

Csorba Győző Könyvtár PDM

Régi balatoni képeslapok, ma már retroként emlegetett reklámfotók, a country-stylhoz, azaz a vidéki stílushoz jól passzoló népi kultúra tárgyi emlékei között lehet böngészni, kutatni. Az adatbázis látogatói nézegethetnek egykori színházi plakátokat, színészportrékat, műsorfüzeteket; lapozgathatnak antikvárnak számító levéltári anyagokban, könyvtári gyűjteményekben.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND

A Forum Hungaricum által működtetett MaNDA DB unikális jellegét az adatbázis tartalma adja, amely olyan nemzeti kultúrkincseket tesz elérhetővé és újra felhasználhatóvá, amelyek számos esetben láthatatlanok a látogatók előtt. A múzeumok raktáraiból, magángyűjtők pincéiből előkerült leletek, műtárgyak a digitalizálás során megtekinthetővé, hozzáférhetővé válnak.

Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND

http://forumhungaricum.hu/

http://mandadb.hu/

Forrás, fotók forrása: Forum Hungaricum
,